07.03.2016.

Uganda zahvaljuje za beatifikaciju Drinskih mučenica

Zahvala za blažene Drinske mučenice u Ugandi

Mi, Kćeri Božje ljubavi, ovdje u Ugandi, zajedno sa svećenicma, braćom franjevcima i drugim pozvanim gostima, dana 8. listopada, radosno smo sudjelovale na misi zahvalnici za dar beatifikacije naših sestara Drinskih Mučenica. Na našim licima vidjela se radost i duboka zahvalnost Bogu što je našoj Družbi podario ovako hrabre sestre.

Vlč. Marko Hrskanović donio nam je DVD o beatifikaciji Drinskih mučenica, što je snimala hrvatska televizija. Kako su se gosti okupljali, imali smo priliku gledati do trenutka otkrivanja slike novih Blaženica. Kad je prekrasna pjesma, koja je pratila otkrivanje slike, završila pošle smo prema našoj kapeli na euharistijsko slavlje.

Dobile smo i deset crvenih šalova kakve su nosili sudionici beatifikacije u Sarajevu a ovdje su ih nosile naše mlade uganđanke. Sr. Bogdana nam je donijela dvije prekrasne crvene misnice, izrađene za svečanost beatifikacije. Također je donijela slike Drinskih mučenica, dar naše provincije Božje Providnosti za naše dvije zajednice. Atmosfera je bila skoro kao u Sarajevu 24. rujna. Vlč. Marko predvodio je euharistijsko slavlje a koncelebriralo je devet svećenika. Ulazna, svečana, pjesma bila je posvećena našim Drinskim mučenicama a komponirala ju je naša s. Agatha Nankya, novakinja. Predslavitelj misnog slavlja izrazio je veliku radost što je mogao biti među nama i da mu je čast predvoditi euharistiju ovdje u misijama u čast blaženih misionarki Drinskih mučenica. U propovjedi velečasni je rekao da je ponosan na naše Drinske mučenice. Posebno mu je drago da se beatifikacija dogodila baš u Sarajevu, napomenuvši da nijedna sestra nije bila rodom iz Bosne: “One su bile misionarke, činile dobro ljudima baš kao što vi činite ovdje…” rekao je. Potom nas je upoznao s djelićem povijesti Bosne i Hercegovine, zemlje gdje su Drinske mučenice živjele, kao misionarke djelovale i svoj život dale. Pokušao je približiti prisutnima cijeli događaj, kako su sestre odvedene iz svog samostana, njihov križni put do završetka u rijeci Drini.

Bogu hvala za dar naših blaženih sestara. Sve vrijeme smo molile za naše sestre, za odbor koji je bio zadužen za pripravu beatifikacije. Ono što sam mogla vidjeti na DVD-u mogu reći: ponosna sam na naše sestre, mlade sestre; poglavare, odbor za pripravu slavlja beatifikacije. Iako nisam bila u Sarajevu bila sam s vama u molitvi, u duhovnim vježbama, sa svima. Voditelj duhovnih vježbi dopustio mi je da 24. rujna i druge sudionike duhovnih vježbi upoznam s našim novim blaženicama Drinskim mučenicama i sa svime što se imalo tada događati u Sarajevu. Svi smo molili za blagoslov i uspjeh tog velikog crkvenog slavlja. Bogu hvala na svemu!

s. M. Vedrana Ljubić, FDC

Dojmovi beatifikacije s »afričke strane«

Sretna sam što pripadam zajednici sestara Kćeri Božje ljubavi koje imaju tako hrabre sestre kao što su bile blažene Drinske mučenice. Kad razmišljam o Drinskim mučenicama zadivljena sam hrabrošću sestara koje nisu žalile niti položiti svoj život za Krista. Pod misom zahvalnicom za beatifikaciju naših sestara, molila sam da kad bilo koji izazov ili poteskoća u mome životu dođu da me ništa ne uspije odvojiti od Isusa Krista. Neka blažene Drinske mučenice budu uvijek uz nas da budemo vjerne do kraja.

(s. Agatha, novakinja)

Jako sam impresionirana radom i trudom sestara naše Hrvatske provincije, posebno radom sestara koje su radile na tome da se beatifikacija dogodi (hvala Sr. Ozani!). Hvala sestrama koje su radile na pripremi za beatifikaciju naših sestara Drinskih mučenica. Divim se našim sestrama blaženim Drinskim mučenicama što su bile toliko hrabre da su umrle da bi očuvale zavjet čistoće. One su nam primjer. Za vrijeme zahvalnice, ovdje u Ugandi, molila sam da mi Duh Sveti pomogne da ustrajem u bilo kakvoj situaciji koja bi mogla doći u mome životu kao kćeri Božje ljubavi.

(s. PrudenceTumuhereze, novakinja)

Ovaj dan u kojem smo sv. misom zahvaljivale za naše blažene Drinske mučenice, bila sam u duhu sretna slušajući propovijed o našim blaženim sestrama koju je imao svećenik Marko iz Bosne. Također sam bila oduševljena kad sam čula prekrasnu pjesmu napisanu njima u čast. Blažene Drinske mučenice nas uče kako imati milosrdno srce i kako ostati vjerne do kraja. Molite za nas, naše, blažene Drinske mučenice!

(Olivia, kandidatica)

Kad razmišljam o našim Blaženim sestrama razmišljam o Bogu koji voli svoje izabranike. Ponosna sam i pitam se: tko sam ja da sam izabrana biti kći Božje ljubavi? Biti u Družbi kojoj pripadaju hrabre blažene Drinske mučenice? Divim se njihovoj vjeri. One me hrabre da budem vjerna. Bilo mi je drago vidjeti na DVD–u vlč. Antu Bakovića, svjedoka tog događaja, mučeništva sestara. Ovo je moja molitva: biti čista kao što su bile blažene mučenice.

(s. Fedrick, juniorka)

  Novosti i događanja - Sve