s. Vinka Marović, FDC    14.01.2017.

Dva Božja prigibanja pred čovjekom

U vremenu između dva Božja prigibanja prignimo i mi svoja koljena i srca pred Prignutim

Psalam u današnjoj Službi riječi započinje retkom: Uzdah se u Gospodina uzdanjem silnim i on se meni prignu i usliša vapaj moj. (Ps 40,2) Psalmist želi posvjedočiti o Božjoj dobrohotnoj i konkretnoj prisutnosti u njegovom životu. Ne samo da je Bog uslišio njegov vapaj, već se i prignuo k njemu. Ovo prigibanje u Psalmistovom životu ne ostaje bez ploda. Duboko dodirnut Božjom gestom izražava spremnost vršiti volju Božju konkretnim riječima i djelima: „Evo dolazim“ i „Pravdu ću tvoju naviještat u zboru velikom i usta svojih zatvoriti neću…“ (Ps, 40,8.10)

Božje prigibanje pred čovjekom doseže svoj vrhunac u silasku Božjeg Sina na zemlju i u njegovoj smrti za spas svakog čovjeka. Božji Sin koji leži gol i siromašan u štali, Božji Sin koji je pribijen gol i ponižen na križ – prizori su u kojima možemo dodirivati Božju prignutost punu milosrdne ljubavi pred ljudskim rodom koji je tako često površan i prazan, bilo u riječima, bilo po djelima. O Božjoj prignutosti vrlo jednostavno, a opet snažno i duboko pjeva himan kojeg smo molili o blagdanu Krštenja Gospodinova: S visina neba dolaziš - I lik čovječji uzimaš - Da sav svijet smrću otkupiš- I svima nebo otvoriš. O Božjoj prignutosti danas svjedoči Ivan: „Evo Jaganjca Božjega koji odnosi grijeh svijeta.“ Ni on ne ostaje ravnodušan pred nedokučivim otajstvom Božje snishodljive blizine, već i on želi cijelim svojim životom uzvratiti tom nezasluženom Božjem daru: „Ja ga nisam poznavao, ali baš zato dođoh i krstim vodom da se on očituje Izraelu…ja sam to vidio i svjedočim: on je Sin Božji.“ (Iv 1,31.34)

Liturgijski, zakoračili smo u vrijeme kroz godinu koje se odvija između Božića i Vazmenog trodnevlja. Zakoračili smo u vrijeme između „dva Božja prigibanja“. Potrudimo se barem malo konkretno prigibati i mi svoja koljena i svoja srca pred Prignutim kako bi nas iskreni i istinski susreti s njime podizali iz praznog života na život ispunjen Bogom.

Razmišljanje uz litrurgiju riječi II. nedjelje kroz godinu (Iz 49,3.5-6; Ps 40,2.4ab.7-10; 1Kor 1,1-3; Iv 1,29-34), god. A

  Novosti i događanja - Sve