s. Marija Medved, FDC    07.01.2018.

U tebi mi sva milina

Čitanja današnjeg blagdana Krštenja Gospodinova u središte stavljaju sliku Presvetog Trojstva, s naglaskom na treću božansku osobu – Duha Svetoga. Tako u prvom čitanju Knjige proroka Izaije, koje govori o Sluzi Jahvinu, čitamo: „Evo sluge mojega koga podupirem mog izabranika, miljenika duše moje. Na njega sam svoga duha izlio.“ (Iz 42, 1). U Djelima apostolskim Luka nam donosi Petrov govor koji je održao u kući satnika Kornelija nakon viđenja, ističući kako je nakon krštenja na Jordanu 'Isusa iz Nazareta Bog pomazao Duhom Svetim i snagom' (usp. Dj 10,38a). U evanđelju čitamo kako Ivan Krstitelj govori o Onome koji dolazi nakon njega, koji je jači od njega, te ističe kako će On krstiti Duhom Svetim. Uistinu tih dana dođe Isus Ivanu da ga ovaj krsti „čim izađe iz vode, ugleda otvorena nebesa i Duha poput goluba gdje silazi na nj, a glas se zaori s nebesa: Ti si Sin moj, ljubljeni! U tebi mi sva milina!“ (Mk 1, 10-11).

Duh Sveti je životvorac, onaj koji ima moć vratiti u život, pobijediti smrt. Na krštenju smo kršteni u znaku križa, u znaku Trojstva, u ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Kada se čovjek obrati uvijek iznova osjeća prisutnost Duha Svetoga. On nadahnjuje, doziva u pamet sve ono što je Isus govorio. On je naš Branitelj, Tješitelj, obećani od Isusa.

Današnjim blagdanom završava božićno vrijeme u liturgiji Crkve. Isusovo utjelovljene događa se po snazi i sili Duha Svetoga, njegovo javno djelovanje počinje silaskom Duha Svetoga u liku goluba, po toj istoj snazi događa se najveći misteriji naše vjere – Uskrsnuće. Na kraju Isus nama šalje Duha Svetoga kako bi i sami, poput njega, prošli ovim svijetom čineći dobro. Pozvani smo biti sinovi i kćeri Oca ljubljenog, pozvani smo suobličiti se slici Krista, Sina i Sluge, pozvani smo živjeti Božju milinu.

Danas, više nego ikada, potrebno je ljudima približiti ljubav Božju, otkriti pravo lice Boga. Zar to nije otajstvo Božića? Bog se objavio ljudima, objavio se tebi i meni, pokazao nam svoje lice, utjelovio se poradi nas. On uvijek čini prvi korak prema čovjeku, jer zna da ga čovjek traži.

Božićno vrijeme završava početkom Isusova javnog djelovanja. Poziv je to i nama upućen: počni djelovati; počni živjeti utjelovljenu Božju ljubav u svojoj sredini u kojoj živiš i radiš. Učini je vidljivom! Odvaži se pokazati drugima jednostavnost i istovremeno veliku tajnovitost malenog Djeteta položena u jasle negdje na Betlehemskim poljanama. Budi hrabar, ponizan, poslušan, predan i krotak! Ne boj se! Nisi sam na tom putu, jer kršten si u ime Oca i Sina i Duha Svetoga. I ne zaboravi riječi nebeskog Oca: Ti si Sin moj, ljubljeni! U tebi mi sva milina!

Razmišljanje uz evanđelje blagdana Krštenja Gospodinova (Mk 1,7-11), god. B

  Novosti i događanja - Sve