s. M. Terezija Antunović, F.D.C.    19.03.2023.

U Sarajevu na Betaniji obilježena 133. obljetnica smrti s. Luke Liengitz

U subotu 18. ožujka 2023. na Betaniji - groblju sestara Kćeri Božje ljubavi, koje se nalazi u predgrađu Sarajeva, obilježena je 133. obljetnica smrti sestre Luke Liengitz. Kao i svake godine i ovom je prilikom ovdje  slavljena sv. misa, koju je predvodio dr. sc. vlč. Hrvoje Kalem, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Tumačeći evanđeoski ulomak dana, u kojem Isus iznosi prispodobu o farizeju i cariniku (Lk 18, 9-14), vlč. Kalem u molitvi poniznog, skromnog i samozatajnog carinika prepoznaje lik s. Luke, koja svojim molitvenim i životnim stavom pred Gospodinom i poslije svoje smrti već 133 godine privlači mnoge posjetitelje njezina groba. Kazao je kako Isus događaje i pojave među ljudima gleda božanskom logikom. „On ne promatra vanjske manifestacije, jer zna da se drama našega spasenja ne odigrava izvan našega srca, nego duboko u nama samima. Nitko bolje od Isusa ne poznaje ljudsko srce. (…) Farizej je ohol, hvali se, druge ponižava i prezire, umišljen je u vlastitu veličinu, a carinik skrušena srca, ponizno, oborena pogleda pred Gospodinom, udara se u prsa i kaje se. Ponizni i krotki baštinit će zemlju, a oni koji se razmeću svojom umišljenom veličinom, otići će kući neopravdani“, kazao je vlč. Kalem. Privlačnost sestre Luke očituje se upravo u njenoj poniznosti, jer „sumnjam da bismo ovako dugi niz godina dolazili na ovo mjesto da je s. Luka bila umišljena u vlastitu veličinu. Naprotiv, njezina poniznost, skromnost, samozatajnost, strpljivost i trpljenje učinili su je nezaboravnom. I njezin nam život želi reći da Bog ne gleda na ohole, nego na ponizne, ne gleda na one koji su umišljeni u vlastitu veličinu, nego na one koji priznaju i prepoznaju Božju veličinu, jer je njegovo kraljevstvo, slava i moć u vjekove“ istakao je vlč. Kalem.

Mnogi i danas, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, dolaze na grob s. Luke gdje pale svijeće, mole i zahvaljuju. Potvrđuju to brojne pisane ceduljice koje posjetitelji ostavljaju na njezinu grobu, a koje sestre pospremaju u posebni arhiv. Potvrđuju to i današnji posjetitelji koji su, uz sestre iz Sarajeva, Novog Travnika i Tuzle, došli na grob s. Luke slaviti svetu misu.

Nakon svete mise svi su zajedno izmolili opijelo za pokoju sestru Luku i za sve sestre ukopane u ovom groblju. Prelijep proljetni dan učinio je da su mnogi štovatelji s. Luke pješačili i više kilometara kako bi ovdje došli slaviti sv. misu, a potom duže ostati u molitvi kod, kako oni kažu, „svete Luke“.

Galerija slika:

  Novosti i događanja - Sve