s. M. Tea Barnjak, FDC    23.08.2020.

Ti si Petar-Stijena

Pokušamo li si predočiti likove Isusovih učenika onako kako su opisani u sva četiri Evanđelja uočit ćemo da je Petrov lik najistaknutiji. O njemu nalazimo najviše informacija. Predstavljen je i opisan onako baš ljudski kao čovjek koji je s jedne strane ponekad hrabar, zanesen i entuzijastičan, a s druge pak strane slab, grešan i sumnjičav, pomalo i tvrdoglav. Možda se zato neki u svome vjerskom životu često uspoređuju s njim ili pak na temelju njegova hoda za Isusom ohrabruju u vlastitome nasljedovanju Isusa.

U današnjem evanđeoskom ulomku susrećemo Petra kao zastupnika i glasnogovornika dvanaestorice. Njegova ispovijest vjere „Ti si Krist, Sin Boga živoga“ kao odgovor na Isusovo pitanje „A vi, što vi kažete, tko sam ja?“ suprotstavlja se mišljenju ljudi. Ljudi Isusa, istina, doživljavaju kao proroka, ali ga Petar prepoznaje kao Mesiju. Isus je Mesija, Isus je Krist. To je temeljna istina naše vjere. Petar ovu ispovijest ne izriče sam od sebe. Nije ona plod njegova umovanja nego plod vjere koju je primio. Njegovu je pozivu prethodila vjera kojom je izrekao ispovijest vjere: Ti si Krist!

Nakon izrečene ispovijesti Petar dobiva novu službu koja sa sobom nosi veliku odgovornost. On postaje stijena na kojoj će Krist sagraditi Crkvu. Petrova vjera je temelj na kojoj Isus gradi Crkvu – zajednicu onih koji vjeruju. Čuvar te zajednice odnosno čuvar vjere te Kristove zajednice na zemlji je Petar – prvi papa. To je uloga svih papa sve do danas: čuvati vjeru na zemlji i upućivati ljude prema nebu. Petar – papa - je vratar, čuva vrata kuće Božje. Njegova je služba zahtjevna i teška, ali on se u toj službi usavršuje učeći onako kako je Isus učio. Budući da je Petar stijena, a svaka je stijena dio kamene cjeline, tako ni Petar ne djeluje sam. Njegova je dužnost kolegijalna jer je svaki onaj koji ispovijeda da je Isus Krist na jednak način dio Crkve, a samim time preuzima i dio odgovornosti.
Temeljno pitanje na koje svatko od nas treba osobno odgovoriti je isto ono na koje je Petar u ime svih odgovorio: „A vi, što vi kažete, tko sam ja?“
Doista, tko je za mene Isus? Želim li i ja danas čuti ono blaženstvo: „Blago tebi (neka svatko stavi svoje ime)…. jer ti to ne objavi tijelo i krv, nego Otac moj, koji je na nebesima.“

Razmišljanje uz evanđelje 21. nedjelje kroz godinu (Mt 16, 13-20)

  Novosti i događanja - Sve