s. Sniježna Stjepandić, FDC    11.09.2017.

Svečano proslavljena 25. obljetnica plodnog djelovanja u Albaniji

"UDHETIMI VAZHDON"- "PUTOVANJE SE NASTAVLJA," moto je obilježavanja 25. obljetnice dolaska sestara Kćeri Božje ljubavi u Albaniju. U organizaciji Provincijalne uprave 7. rujna 2017. četrdesetak sestara iz Hrvatske i iz Bosne i Hercegovine uputilo se autobusom na zahvalno hodočašće u Albaniju kako bi sa sestrama koje tamo djeluju proslavile srebrni jubilej osnutka prve zajednice u Laҫu te plodnog djelovanja kroz 25 godina u toj patničkoj zemlji. Hodočašće je vodila s. Gordana Igrec, provincijalna glavarica, koja se pobrinula da putovanje bude zanimljivo i sadržajno.

Putujući kroz Boku Kotorsku hodočasnice su se divile prirodnim i kulturnim ljepotama zaljeva, a čule su nešto i o svetim likovima iz tog "zaljeva svetaca." Nakon posjeta katedrali sv. Tripuna iz devetoga stoljeća srdačno nas je dočekao mons. Ilija Janjić, mjesni biskup. S njim smo slavile svetu misu u crkvi svete Marije, koja je prepoznatljiva po neraspadnutom tijelu bl. Ozane Kotorske. Svaka je sestra rado dotaknula „rukom i srcem“ tijelo naše Blaženice i u tišini se zadržala pred relikvijom. U kasne sate sestre su stigle u Skadar gdje su ih ljubazno i radosno dočekale njihove susestre.

Sljedeći dan, na blagdan Male Gospe, sestre su razgledale povijesne znamenitosti grada. Katedrala iz 1858. godine jedna je od najvećih na Balkanu. Na samom ulazu u Skadar nalazi se svetište Majke Božje od Savjeta. Sestre se najviše dojmio posjet zloglasnom zatvoru, koji je nekada bio samostan otaca franjevaca, a nalazi se u centru grada. Za vrijeme dugogodišnjeg diktatorskog režima Envera Hoxhe u njemu su uglavnom bili zatvoreni i mučeni sestre, svećenici i bogoslovi. Neki od njih nalaze se među 38 nedavno proglašenih blaženika. Zahvaljujući njihovoj vjernosti i svjedočenju albanska Crkva, koja je dugo vremena bila potpuno izolirana i u kojoj su vjera i vjernici bili izloženi najtežim progonima, ponovno je gorući plamen vjere i slobode.

U popodnevnim satima nakon sv. mise u katedrali započela je proslava svečanom akademijom. Među gostima je bila i vrhovna glavarica iz Rima s. Maria Dulce Adams, s. Danica Sanader, vrhovna savjetnica, s. Gordana Igrec, provincijalna glavarica sa sjedištem u Zagrebu te s. Emanuela Cermak, provincijalna glavarica iz Austrije u pratnji s. Digne Blochberger, provincijalne ekonome i s. Nicolina Hendges, bivša vrhovna glavarica, te druge brojne sestre pristigle iz svih dijelova Provincije: iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, s Kosova, Švicarske, Austrije i Amerike.

Svečanoj akademiji nazočio je mons. Angelo Massafra, franjevac, skadarski nadbiskup i predsjednik Biskupske konferencije kao i velik broj svećenika, redovnika i redovnica različitih družbi iz Albanije i Kosova. A vjerni puk je svojom prisutnošću pokazao koliko poštuje i cijeni Družbu i rad sestara Kćeri Božje ljubavi kroz ovih 25 godina.

Kroz program, molitvom i pjesmom, recitalom i govorima, sestre su s djecom i mladima izrazili svoju zahvalnost Bogu za plodni rad kroz četvrt stoljeća.

Riječ pozdrava uputio je najprije nadbiskup mons. Massafra prisjećajući se početaka rada sestara u Laҫu. Potom je s. Gordana Igrec, provincijalna glavarica, među ostalim rekla: "Prije 25 godina posijano je sjeme Božje ljubavi u albansko tlo. I upravo iz tog krvlju natopljenoga tla ponosne albanske zemlje, to sjeme je izraslo novim duhovnim zvanjima i procvjetalo s 22 Kćeri Božje ljubavi koje danas, uz druge sestre, djeluju u šest zajednica širom Albanije… Bila je to avantura prožeta osjećajem dubokog misijskog žara i nepokolebivog pouzdanja u Božju providnost, utjelovljujući geslo Družbe 'Sve za Boga, za siromahe i za našu Družbu'… Zahvaljujem svim sestrama koje su u ovih 25 godina svojim radom, žrtvom i molitvom doprinosile širenju Božjega kraljevstva i karizme naše Družbe u Albaniji, kao i onima koje i danas vjerno i požrtvovno rade u 6 redovničkih kuća i dva Nacionalna svetišta."

Riječ je uzeo i fra Lovro Gavran,  "glavni krivac, tj. najzaslužniji“"što su kćeri Majke Franziske Lechner proširile svoju djelatnost u Albaniju.

Monografiju "Srebrni jubilej, 25. obljetnica rada sestara Kćeri Božje ljubavi u Albaniji 1992. – 2017." predstavila je s. Vida Ademi, provincijalna savjetnica." "Danas smo sretne što imamo ovu Monografiju u rukama i s puno radosti vam ju predstavljam. Ne zato da bismo rekle: 'Gledajte što smo učinile', nego da pokažemo kako Bog čini velika djela po malim i jednostavnim ljudima." Rad sestara ostat će tako trajno zapisan u Monografiji, koja iscrpno opisuje djelovanje sestara. To je pisani trag o nazočnosti sestara u Albaniji. Monografija od 109 stranica svojevrsni je hvalospjev Božjoj Providnosti za misionarsku gorljivost na prostorima Albanije, kada se to činilo gotovo nemogućim. Bogata je sadržajem na temelju građe koju sestre posjeduju. Pisana je na albanskom jeziku, a  fotografije joj daju posebnu vrijednost.

Subotu 9. rujna hodočasnice su provele u Laҫu, u prvoj redovničkoj zajednici Kćeri Božje ljubavi u Albaniji posvećenoj službenici Božjoj Majci Franziski Lechner. Zahvalno euharistijsko slavlje u župnoj crkvi sv. Mihovila predvodio je tiranski nadbiskup mons. George Frendo, OP u zajedništvu s dvadeset svećenika. U uvodu u misno slavlje čestitao je sestrama Jubilej i zahvalio za rad kroz 25 godina u njegovoj nadbiskupiji. U nadahnutoj propovijedi nadbiskup je protumačio što znači ime Kćeri Božje ljubavi te po čemu bi trebale biti prepoznatljive. Po uzoru na Utemeljiteljicu i življenu karizmu sestre su se u ovome razdoblju zalagale za siromahe, posebno djevojke koje dolaze sa sela u grad, za odgoj djece i spašavanje duša. Na misi je nazočilo oko 80 sestara Kćeri Božje ljubavi kao i sestre različitih družbi.

Misno slavlje pjesmom su uveličale sestre pod ravnanjem s. Luize Milani, koja je bila među prvim pozvanima iz Albanije. Na kraju mise prisutnima se obratila s. Sniježna Stjepandić, provincijalna glavarica u vrijeme otvaranja te misijske postaje, predstavljajući prve četiri misionarke: s. Jeronimu Juroš, s. Svjetlanu Rezo, s. Nikolinu Gegić i s. Francisku Kola. Osvrnula se na četvrt stoljeća plodnog djelovanja, koje je bilo obilježeno molitvom i brigom cijele Družbe. Podsjetila je na početke rada sestara i zahvalila Bogu što je po sestrama albanskom narodu i na ovaj način doneseno svjetlo Evanđelja. Zahvalila je svima koji su uložili veliki duhovni, umni i fizički trud, znanje i ljubav u osnivanju ove zajednice. Posebno je zahvalila onim skromnim, anonimnim dobročiniteljima, kojih su imena ostala nepoznata. Zatim je riječ ohrabrenja uputila Vrhovna Glavarica, zahvalivši sestrama što su u ljudima učinile plodno tlo za prihvaćanje Božje riječi. Poželjela im je da idu dalje s blagoslovom Onoga radi kojega su došle u Albaniju. Kruna svega bila su djeca iz vrtića koja su izvela program prikazavši u njemu dolazak prvih sestara u Albaniju.

Nakon mise i okrjepe hodočasnice su krenule prema Hrvatskoj duhovno obogaćene i pune dojmova.

Proslavi Jubileja prethodila je devetomjesečna duhovna priprava koju su sestre organizirale u svojim zajednicama u Skadru. Preispitivale su prijeđeni put, ono što je učinjeno, kako je učinjeno, što bi trebalo i što bi se moglo dalje činiti. Kroz četvrt stoljeća Albanija je napredovala i razvila se u modernu i slobodnu zemlju, slobodnog i živog vjerskog života. U procesu rasta, duhovnog i materijalnog, Kćeri Božje ljubavi su bile vrijedne suradnice. Božji narod ih je prepoznao i u ovoj prigodi pokazao svoju zahvalnost i poštivanje.

"PUTOVANJE SE NASTAVLJA…" praćeno nebeskim zagovornicima: blaženim Drinskim mučenicama, brojnim Albanskim mučenicima, te službenicom Božjom Majkom Franziskom Lechner. I po njihovom zagovoru očekujemo nova zvanja, koja će nastaviti započeto putovanje s povjerenjem i zagledanošću u Gospodina.

 

                                                                                 

Galerija slika:

  Novosti i događanja - Sve