Izvor: http://www.ktabkbih.net    09.10.2020.

SESTRE KĆERI BOŽJE LJUBAVI U SARAJEVU PROSLAVILE PATRON SVOJE CRKVE

Kćeri Božje ljubavi samostana svetoga Josipa na Banjskom Brijegu u Sarajevu, u večernjim satima u srijedu 7. listopada 2020. u crkvi Kraljice svete krunice, koja je i posebno mjesto čašćenja bl. Drinskih mučenica u nedjelju, proslavile su patron svoje crkve: Blaženu Djevicu Mariju od krunice.

Euharistijsko slavlje predvodio je vlč. Sandro Jurešić, odgojitelj u internatu Katoličkog školskog centra sv. Josipa u Sarajevu i rektor ove crkve. Sestrama Kćeri Božje ljubavi pridružile su se redovnice drugih zajednica te drugi vjernici koji rado dolaze u ovu lijepu crkvu kao i učenici iz Internata u okviru sestarskoga zdanja koji su animirali liturgijsko pjevanje.

U prigodnoj propovijedi vlč. Jurešić kazao je da je Bog, u svom božanskom promislu spasenja, izabrao Blaženu Djevicu Mariju da bude majka Sina Božjega Isusa Krista te da je Marija uvijek ostala ponizna službenica Gospodnja. Ističući da Bog izabire i poziva ljude na put spasenja, potaknuo je sve nazočne da slijede Mariju u poniznom služenju i ispunjanju Božje volje.

Govoreći o nastanku blagdana Blažene Djevice Marije od krunice, podsjetio je da je riječ o spomenu na pobjedu kršćanske flote kod Lepanta 7. listopada 1571. koja se pripisuje molitvi krunice. Kazao je da je papa Pio V. prije toga pozvao kršćanski svijet na molitvu svete krunice. Potom je progovorio o važnosti moljenja krunice. Istaknuo je da je krunica jednostavna, ali vrlo moćna molitva u kojoj su sažeta evanđeoska otajstva. Rekao je i da se, tijekom molitve krunice, vjerničko srce otvara poticajima Duha Svetoga kojemu je Blažena Djevica Marija uvijek bila poslušna.

Na kraju Svete mise vlč. Sandro zahvalio je u ime sestara zajednice Kćeri Božje ljubavi svima koji su sudjelovali na Svetoj misi, a posebno dvojici svojih profesora vlč. Boži Odobašiću i vlč. Marku Stanušiću.

Tijekom mjeseca listopada u crkvi Kraljice svete krunice obavljaju se listopadske pobožnosti pa se svakoga dana, osim nedjelje, moli krunica u 17 sati, a Sveta misa slavi u 17.30 sati. Nedjeljom je molitva krunice u 9 sati, a Sveta misa je u 9.30 sati.

Crkva Kraljice svete krunice posvećena je, 1. listopada 1911. Projektirao ju je poznati sarajevski arhitekt Josip pl. Vancaš, a gradio ju je građevinski poduzetnik Ludwig Jungwirth. Crkve spaja samostan i školu odnosno bivši Zavod sv. Josipa u kojem su sestre odgajale i obrazovale djecu od dobi dječjeg vrtića pa do učiteljske škole. Nakon Drugog svjetskog rata samostan je pretvoren u poduzeće za proizvodnju ortopedskih pomagala, a sestarske škole pretvorene u državnu školu pa je sestrama ostala jedino crkva. Tijekom rata, godine 1994. zgrada škole vraćena je sestrama na raspolaganje pa je tu Vrhbosanska nadbiskupija otvorila Katolički školski centar „Sv. Josip“. Godine 2008. sestrama je vraćen na upravljanje i njihov samostan koji su one temeljito obnovile.

U crkvi je u središnjoj niši uređeno je mjesto štovanja blažene s. Jule Ivanišević i susestara poznatih pod imenom Drinske mučenice. Tu se nalazi slika blaženih sestara: Jule, Berchmane, Krizine, Antonije i Bernadete, rad akademskog slikara gosp. Ante Mamuše koja je otkrivena tijekom samog čina beatifikacije.

Galerija slika:

  Novosti i događanja - Sve