www.nedjelja.ba    21.06.2023.

S. M. Geralda Tunjić proslavila šest desetljeća redovničkog života

Ovdje prenosimo izvještaj nedjelja.ba o slavlju 60 godina redovničkih zavjeta naše s. M. Geralde Tunjić.


U nedjelju, 18. lipnja u župi Presvetog Trojstva u Novom Sarajevu tijekom euharistijskog slavlja s. Geralda Tunjić  proslavila je 60 godina redovničkih zavjeta. Tom prigodom euharistijsko slavlje, u koncelebraciji župnika don Dražena Kusture, predslavio je profesor emeritus Svetog pisma sarajevskog Katoličkog bogoslovnog fakulteta mons. Mato Zovkić, koji i sam ove godine obilježava 60 godina svećeništva.

Okupljenu vjerničku zajednicu, njih oko 150, na početku pozdravio je župnik Kustura koji je istaknuo kako je svaka euharistija u svojoj biti zahvala te je potaknuo prisutne na molitvu za s. Geraldu, ali i na zahvalu Bogu što je kroz redovničko služenje jubilarke župu u Novom Sarajevu ispunio brojnim milostima. „S. Geralda je u ovoj župi na službi 34 godine. Poznata je po svojoj skromnosti i samozatajnosti, a osobito se istaknula u brizi za stare i nemoćne koje je dok je mogla obilazila u njihovim stanovima. Time je svjedočila konkretnu Božju ljubav i ljepotu redovničkog poziva“, kazao je župnik uz poziv vjernicima na molitvu za svećenička i redovnička zvanja.

U prigodnoj propovijedi mons. Zovkić najprije se osvrnuo na evanđelje koje se čitalo toga dana u kojemu Isus iskazuje samilost svojim sunarodnjacima ustanovom apostolskog zbora koji u njegovo ime propovijeda kraljevstvo Božje te liječe bolesti i nemoći. „Zadaća svih Isusovih sljedbenika je iskazivati samilost kao što je Isus iskazivao. Samilosni su muškarci i žene koje čuju glasni ili tihi vapaj osoba s potrebama te im pomažu da nađu ljudsku sigurnost i vjerničko spasenje. Samilošću poput Isusove posebno uprisutnjuju redovnice i svećenici Isusovu pastirsku brigu za ljude. To želimo sebi posvijestiti u ovoj župi kada zajedno sa s. Geraldom Tunjić zahvaljujemo Bogu za 60 godina njezina redovničkog služenja u Družbi Kćeri Božje ljubavi, a od toga je provela 34 godine u Sarajevu“, istaknuo je propovjednik te je u nastavku protumačio dvije slike iz evanđelja u kojemu su ljubi bili kao „ovce bez pastira“ i zrelih žitnih polja u koja Bog želi „poslati radnike“. Podsjetio je kako je slika koju Isus rabi iz ondašnjeg stočarskog i poljoprivrednog društva bila itekako poznata njegovim sunarodnjacima te da je rabeći te dvije prispodobe ustvari uputio kritiku tadašnjim vjerskim prvacima koji nisu brinuli za povjerene vjernike. „Za 'sažali mu se nad njima' Matej upotrebljava grčki glagol koji znači potresanje nutrine, aktivnu samilost. U biblijskom gledanju na čovjeka 'nutrina, bubrezi, srce' su sjedište dubokih ljudskih osjećaja i unutarnje središte osobe. U tom biblijskom kontekstu Isusovo 'sažali se nad njima' je unutarnji potres koji najavljuje vanjsku akciju. 'Potresen u utrobi' znači duboko suosjećanje koje prelazi u aktivnu samilost. U četiri kanonska evanđelja ovim glagolom devet puta je prikazano Isusovo unutarnje suosjećanje koje prelazi u aktivnu samilost. U takvim prigodama Isus uvijek odgovara na konkretnu nevolju ili potrebu ljudi koje susreće. Znao je da će njegovi Galilejci biti izgubljeni bez pravih duhovnih pastira. U svojoj zadaći uprisutnjivanja Božjeg kraljevstva on pridružuje sebi Dvanaestoricu koji će s njime propovijedati i liječiti. Ta zadaća je hitna i on traži suradnike kroz svu povijest Crkve i ljudske zajednice“, pojasnio je propovjednik.

U drugom dijelu propovijedi napomenuo je život kršćana trebao bi odražavati Božje milosrđe i konkretnu sućut. S time je posebno povezao Družbu Kćeri Božje ljubavi kojoj pripada i s. Geralda. Ukratko je okupljenim vjernicima predstavio njihovu povijest i djelovanje u Bosni i Hercegovini, osobito u župi Novo Sarajevo. Podsjetio je kako su članice Družbe bile i blažene Drinske mučenice te s. Luka Liegnitz čiji grob na Betaniji katolici Sarajeva često posjećuju. „Dok sa s. Geraldom danas zahvaljujemo Bogu za njezinih 60 godina redovničkog služenja, s radošću se sjećamo Družbe koja ju je podržavala u njezinu redovničkom zvanju. Sestri Geraldi čestitamo i radujemo se aktivnoj nazočnosti njezinih sestara među nama katolicima i drugim ljudima u Sarajevu“, zaključio je mons. Zovkić.

Na kraju euharistijskog slavlje riječi zahvale i čestitku s. Geraldi izrekao je župnik Kustura, a u ime župne zajednice prigodni dar: papinski apostolski blagoslov i cvijeće slavljenici je uručila članica župnog pastoralnog vijeća Sanela Kozina.

Po završetku sv. mise upriličeno je zajedničko druženje za sve prisutne u dvorištu crkve uz obiteljski stol.

http://www.nedjelja.ba/hr/vijesti/bih/s-geralda-proslavila-sest-desetljeca-redovnickog-zivota/29892

Galerija slika:

  Novosti i događanja - Sve