11.03.2016.

Prvo radosno otajstvo – utjelovljenje

Djevica Marija prihvaća Očev plan spasenja i izgovara svoj: „Da! Evo, službenica sam Gospodnja! Neka mi bude po tvojoj riječi!“ I snagom Duha Svetoga pod njenim srcem biva začet Sin Božji. I blažene su Drinske mučenice prihvatile Očev plan spasenja i svaki su dan iznova govorile Ocu svoj „Da. Evo me!“ Stoga ti iskazujemo hvalu, Presveto Trojstvo, zbog tvoje proslave u njima i kroz njih. Ovom deseticom krunice na poseban ti način iskazujemo hvalu za jakost, život i mučeničku smrt bl. s. Jule Ivanišević.

Drugo radosno otajstvo – pohod Elizabeti

I prije nego je rođen, Isus donosi radost onima s kojima se susreće. Iako ne vide Isusa, Elizabeta, Ivan i Marija jasno osjećaju njegovu prisutnost. I u skrovitosti Božja utjelovljena Riječ govori i dotiče ljudsko srce. I blažene su Drinske mučenice živjele u tvojoj prisutnosti i milosti iako te nisu mogle vidjeti. Blažene one koje ne vidješe, a vjeruju! Hvala ti, otajstveni i trojstveni Bože, što si se kroz njihove živote pokazao velik u svojoj skrovitosti. Kroz ovu ti deseticu zahvaljujemo napose za poniznost, život i mučeničku smrt bl. s. Krizine Bojanc.

Treće radosno otajstvo – Isusovo rođenje

Božjoj ljubavi ništa nije teško, ništa ispod časti kad je riječ o spasenju čovjeka. Isus prihvaća bijedu i siromaštvo betlehemske štale, i trpi uvijek iznova zbog tvrdoće i hladnoće naših srdaca. Sve podnosi da bi nas vratio u život i rodio nas za vječnost. I blažene su Drinske mučenice podnosile težinu siromaštva, nezahvalnosti i okrutnosti. Ti si dao da njihova trpljenja urode stostrukim plodom i okrunio si ih vijencem života. Zato te slavimo, Presveto Trojstvo! A ovom ti deseticom iskazujemo hvalu i slavu za plodni život i mučeničku smrt bl. s. Berchmane Leidenix.

Četvrto radosno otajstvo – prikazanje u hramu

Marija je s velikom unutarnjom sabranošću, svjesno i svim srcem prikazala Ocu nebeskome njegova Sina. Marija zna i prihvaća da ono što joj je Otac dao ne pripada njoj nego Ocu. I blažene su Drinske mučenice sve što su imale, što su bile, mogle, znale i činile predale u Očeve ruke. Hvala ti, Presveto Trojstvo, za njihovo vjerno i potpuno prikazanje vlastitih života tvojemu Imenu. Ovom ti deseticom posebno zahvaljujemo za predanje, život i mučeničku smrt bl. s. Antonije Fabjan.

Peto radosno otajstvo – Isusa pronalaze u hramu

Nakon tri mučna dana neizvjesnosti, Marija i Josip, Isusa nalaze u hramu. Isusa je nemoguće izgubiti ukoliko ga tražimo. Naći ćemo ga kada se vratimo u kuću Očevu. Nakon danâ lutanja po bespućima (brda i šume), nakon bolnog iskustva izgubljenosti, blažene su Drinske mučenice pronašle Isusa odabravši povratak u Očevu kuću.Hvala ti, Presveto Trojstvo, za njihovu ustrajnost u dobru i smjelostda te nađu kada se činilo da te nema, da si ih napustio. Ovom ti deseticom posebno iskazujemo hvalu za hrabrost, život i mučeničku smrt bl. s. Bernadete Banja. 

  Novosti i događanja - Sve