30.03.2016.

Proslavljen spomendan bl. Drinskih mučenica

U zajedništvu s mnogim vjernicima u mjesnim crkvama kao i u svojim zajednicama proslavile smo spomendan bl. Drinskih mučenica. U raznim mjestima proslavi spomendana prethodile su višednevne pobožnosti Blaženicama kao i molitveno-meditativni programi.

 

STARO PETROVO SELO

Požeški biskup Antun Škvorčević u zajedništvu sa svećenicima Novokapelačkoga dekanata na čelu s dekanom Goranom Mitrovićem te domaćim župnikom i arhiđakonom posavskim Antunom Prpićem predvodio je 15. prosinca euharistijsko slavlje u župnoj crkvi Sv. Antuna Padovanskog u Starom Petrovu Selu prigodom spomendana bl. Jule Ivanišević i susestara. Među brojnim vjernicima bila je skupina hodočasnika iz Ljupine te naše sestre iz Zagreba na čelu s provincijalnom glavaricom s. Elvirom Tadić. Biskup je na početku euharistijskoga slavlja podsjetio kako su se prije 73 godine s. Jula i njezine susestre sjedinile s Isusom Kristom polažući život za njega i Crkvu te kazao da je to svjedočanstvo vjernosti koje treba pamtiti, slaviti, za njega zahvaljivati i nasljedovati ga. U propovijedi Biskup je naglasio kako su se s. Jula i susestre našle u teškoj životnoj situaciji 1941. godine progonjene od četnika s namjerom da ih ponize zato što su katoličke redovnice. No, nastavio je biskup, sestre su zacijelo međusobno razgovarale što im je činiti te su u svom odlučivanju imale na pameti argument sv. Pavla iz Poslanice Rimljanima, da nam je u Isusu Kristu Bog sve darovao te da nas ništa ne može rastaviti od njegove ljubavi, pa ni sama smrt te su radije prihvatile mučeništvo zbog vjernost Bogu nego li diktat zla. Nisu se postidjele Isusa Krista u uvjerenju da se on neće postidjeti njih i sve im darovati. Znale su sestre da je po krštenju u njih ušla ta Isusova ljubav koju nazivamo milost, ili posvemašnja Božja naklonost nama ljudima i da u njihovu životu ne može imati posljednju riječ zlo i smrt koju im netko nanosi, nego da je Božja pobjeda njihova konačna sudbina, kazao je biskup. Nakon popričesne molitve riječ zahvale biskupu, župniku te prisutnim vjernicima uputila je s. M. Elvira Tadić, provincijalna glavarica.

 

ZAGREBAČKA KATEDRALA

Euharistijsko slavlje u zajedništvu s don Antom Bakovićem, mons. Jurjom Bateljom, p. Petrom Galaunerom, DI i fra Zdravkom Lazićem, OFM predvodio je kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog mons. Stjepan Kožul. U svojoj propovijedi naglasio je kako se „život služenja, svetosti i mučeništva Drinskih mučenica izvrsno uklapa u nadu Došašća, u nadu iščekivanja Krista Gospodina. One su Kristu svome zaručniku darovale svoju žrtvu i ljubav, svoja djela, svoj život i mučeničku smrt. I upravo u tome su nam snažan primjer i pouka. One su svojim djelima i životom ispisale čitko i prepoznatljivo evanđelje. Stoga i mi ovim činom vjere, gledajući njihov svjedočki primjer, želimo učiniti jedan milosni novi početak u svome životu, novi iskorak sada u Došašću, da Isus dođe u naša srca i naše obitelji, da pođemo u bolji i čestitiji način života; da Isusovo kraljevstvo istine i života, kraljevstvo svetosti i milosti, kraljevstvo pravde, ljubavi i mira zasja na našim životnim stazama, i da se preko nas prelijeva u život naših obitelji, kao i u javni život našega grada i društva. To danas molimo u ovoj euharistiji blažene Drinske mučenice; da nam pomognu ostvariti ideal žive povezanosti s Kristom, ideal kršćanskog života i svjedočenja". Na svetoj misi bio je prisutan velik broje vjernika, a liturgijsko pjevanje animirao je zbor sestara i kandidatica.

 

DUBROVNIK

U ponedjeljak, 15. prosinca 2014. na misi zornici u župi sv. Mihajla u Dubrovniku proslavljen je spomendan Drinskih mučenica. Euharistijsko slavlje u koncelebraciji sa župnikom don Željkom Kovačevićem predvodio je don Petar Palić, generalni vikar dubrovačke biskupije. Na misi su sudjelovale i sestre Kćeri Božje ljubavi koje djeluju u Dubrovniku. U svojoj homiliji don Petar je opisujući oblike crkvenosti i življene vjere kroz slavlje euharistije, djelotvornu ljubav, zajedništvo, na poseban način progovorio o svjedočanstvu života, koje ponekad vodi do mučeništva. Navodeći primjere mučeništva još iz Staroga Zavjeta, preko mučenika Prve Crkve, pa sve do današnjih dana, osobito kršćanske braće i sestara u Iraku i Siriji, don Petar je naglasio kako mučeništvo počinje tamo, gdje se čovjek pokazuje kao ono što jest, gdje kao iskreni kršćanin živi i radi i na taj način svjedoči za Isusa Krista. Jedna od oznaka Došašća je budnost! Ova naša tjelesna, kojom smo došli na misu zornicu, ali je važna još više budnost duha i srca kako bismo prepoznali Kristov pohod danas i sada. Drinske mučenice su bile budne, hrabre žene koje su shvatile da se isplati žrtvovati život za očuvanje evanđeoskih savjeta siromaštva, poslušnosti i čistoće i opredjeljenja za Isusa Krista. Tu su svoju ustrajnost platile životom i zato nam danas svijetle kao uzor i kao zagovornice u životu, rekao je propovjednik. Kao i svakog jutra, nakon mise zornice nazočni vjernici su ostali u kratkom druženju u župnim prostorima.

 

SISAČKA KATEDRALA

U nedjelju 14. prosinca u sisačkoj katedrali večernju misu u čast Drinskih mučenica predvodio je sisački biskup Vlado Košić, na kojoj su pjesmom i scenskim prikazom sudjelovali mladi župe Uzvišenja sv. Križa. U homiliji Biskup je podsjetio na životni put ovih pet sestara mučenica Družbe Kćeri Božje ljubavi koje su 15. prosinca 1941. godine u obrani svoga ljudskog dostojanstva i zavjetovane čistoće, skočile kroz prozor, nakon čega su ih četnici noževima usmrtili i bacili u Drinu. „Molimo sve te mučenike među kojima je i naš zaštitnik sv. Kvirin da mole za nas, da nam izmole hrabrost i snagu da uvijek biramo ono što je dobro, da se uvijek borimo protiv onoga što je zlo i da svjedočimo za Isusa Krista svojim životom poput ovih svetih redovnica. Mi znamo da je krv mučenika uvijek sjeme kršćana i kada gledamo u našim svecima i blaženicima njihovu hrabrost znamo da je to poticaj da i mi budemo ustrajniji u ljubavi i vjernosti Kristu“, rekao je biskup. Na kraju slavlja želeći približiti život blaženih Drinskih mučenica, sestre iz Družbe Kćeri Božje ljubavi priredile su scenski prikaz o svojim susestrama. Tekst su napisale vjeroučiteljica Nikolina Milatović i s. Smilja Čirko, izveli su ga vjernici sisačkih i petrinjskih župa. Na sam blagdan 15. prosinca misu je u župi Pohoda BDM u Sisku predvodio kancelar Marko Cvitkušić u koncelebraciji sa župnikom Brankom Koretićem i kapelanom Sašom Jozićem, a mladi su po treći puta sudjelovali scenskim prikazom o Drinskim mučenicama.

 

NOVI TRAVNIK

U nedjelju, 14. prosinca 2014. u našemu samostanu u Novom Travniku, svetom misom u 11 sati, koju je predslavio mons. dr. Pavo Jurišić, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu uz koncelebraciju ekonoma Travničkog sjemeništa don Marka Jukića i župnika don Žarka Vujice, obilježen je spomendan bl. Drinskih mučenica.  Spomendanu je prethodila trodnevna molitvena priprava. Prvi dan trodnevnice animirali su roditelji i djeca iz vrtića „Anđeli„ moleći žalosna otajstva krunice uz kratke tekstove. Drugi dansu predvodili mladi iz župe Presvetog Trojstva sa s. Amalijom, dok je treći dan upriličeno klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom koje je animirala s. Mirela, a svirala s. Savija. Odaziv vjernika kroz sva tri dana je bio prilično velik, a nakon svete mise u nedjelju nastavili smo druženje u našem samostanu Drinskih mučenica.

 

ZADAR

Za vrijeme svete mise zornice, 15. prosinca, u prisutstvu velikog broja vjernika proslavljen je spomendan blaženih Drinskih mučenica. Svetu misu slavio je pastoralni vikar Zadarske nadbiskupije, a ujedno i župnik Župe Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije na Puntamiki, don Igor Ikić. Don Ikić naglasio je kako su Drinske mučenice pripadale Družbi sestara Kćeri Božje ljubavi kao i sestre koje danas djeluju na toj župi. Istaknuo je kreposti koje su resile Drinske mučenice, poput vjernosti, ustrajnosti i nepokolebljivosti koje su i danas itekako potrebne svakom čovjeku. Stoga je pozvao vjernike da se molitvom utječu zagovoru Mučenica, osobito da mole za nova zvanja koja će biti hrabri svjedoci vjere u svome vremenu po uzoru na Blaženice. Poslijepodne su, povodom Godine posvećenog života i spomendana Drinskih mučenica, učenici 6-tih razreda Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje posjetili naš samostan. Tom prigodom s. Marija Beroš i s. Vinka Marović su im predstavile našu Družbu, a osobito likove Drinskih mučenica. Učenici su se podijelili u skupine nakon čega je svaka skupina dobila nekoliko izreka Drinskih mučenica koje su bile izrezane po riječima i pomiješane. Skupina „Antonija“ koja je prva uspjela sastaviti izreke pobijedila je. Poslijepodne je nastavljeno uz igru i druženje.

 

SARAJEVO

U Sarajevu je 15. prosinca u crkvi Kraljice svete krunice, samostanskoj crkvi sestara Kćeri Božje ljubavi, svečano proslavljen spomendan blaženih Drinskih mučenica. Misno slavlje u ovoj crkvi, koja je ujedno i svetište blaženih Drinskih mučenica, predvodio je provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Lovro Gavran uz koncelebraciju 20 svećenika. Uz veći broj vjernika i sestara Kćeri Božje ljubavi, ovom misnom slavlju pridružile su se i sestre drugih družbi te bogoslovi Franjevačke teologije i Katoličkog bogoslovnog fakulteta. U ime zajednice sestara Kćeri Božje ljubavi pozdrav provincijalu fra Lovri i svim prisutnima uputio je rektor crkve vlč. Mijo Nikolić.

Čestitajući sestrama Kćeri Božje ljubavi i drugim prisutnim redovnicama i redovnicima, svećenicima i štovateljima bl. Drinskih mučenica ovaj blagdan, fra Lovro je u prigodnoj propovjedi dao primijetiti da se spomendan blaženih Drinskih mučenica slavi na samom početku Godine posvećenoga života i da je to idealna prilika i poticaj zagledati se u stupanj zrelosti svoje osobne posvećenosti i ostvarenje njegovih najvažnijih ciljeva. Podsjećajući prisutne na tri glavna cilja redovničkog života, o kojima govori papa Franjo, a to su: „sa zahvalnošću gledati na prošlost, oduševljeno živjeti sadašnjost i s nadom prigrliti budućnost“, fra Lovro je kazao da „mi s neizmjernom zahvalnošću možemo gledati na našu prošlost. Nije ona nikome bila laka, ali je bila od Boga blagoslovljena. U teškim vremenima naše povijesti braća i sestre naših zajednica pokazali su se dostojnima svoga kršćanskoga i redovničkog imena i svoga poziva i ostavili nam u nasljedstvo slavnu baštinu i častan zadatak da nastavimo ići njihovim putem. Naše blaženice nisu htjele ići na sigurnija mjesta, niti su ih tražile. Željele su rasti, cvjetati i plodove davati ondje gdje ih je Božja Providnost posijala, jer su i pripadale Provinciji Božje Providnosti. U nastavku svoga razmišljanja fra Lovro je sve prisutne pozvao da po uzoru na ove blaženice, koje su u svoje vrijeme svojim požrtvovnim služenjem svjedočile Božju ljubav, i mi danas u svoje vrijeme svojim životom naviještamo Kristovu radosnu vijest. Na kraju misnoga slavlja fra Lovro je sve nazočne pozvao na molitvu za proglašenje ovih blaženica svetima. Tijekom svete mise pjevao je zbor franjevačkih bogoslova iz Sarajeva.

 

PLETERNICA

U ponedjeljak 15. prosinca u samostanskoj kapeli euharistijskim slavljem proslavile smo spomendan bl. Drinskih mučenica, ujedno i zaštitnica našeg samostana. Slavlju su se pridružili štovatelji Drinskih mučenica naše župe i molitvena zajednica. Na početku euharistijskog slavlja pleternički župnik, vlč. Antun Ćorković, blagoslovio je sliku Drinskih mučenica te nas sve pozvao da se utječemo njihovu zagovoru. U svojoj propovijedi, vlč. Antun, istaknuo je kako je važno uvijek ići pravim putem, putem Krista i njegove ljubavi, pa ako je potrebno i do prolijevanja krvi. Nakon euharistijskog slavlja, zajedničko druženje nastavili smo oko obiteljskog stola u dvorani našeg samostana.

Galerija slika:

  Novosti i događanja - Sve