30.03.2016.

Proslava blagdana Kraljice Svete Krunice u svetištu bl. Drinskih mučenica u Sarajevu

Mjesec listopad je mjesec Marijine krunice, mjesec jedne od najraširenijih molitava koja je nastala iz potrebe ljudskoga srca da razmišlja o otajstvu Kristova života, i to u društvu s njegovom Majkom, onom koja mu je najbliža i koja ga najbolje poznaje.

Tako je krunica ujedno i meditacija i molitva.

Ovoj je molitvi Crkva oduvijek priznavala posebnu djelotvornost, povjeravajući njezinu ustrajnom moljenju najteže potrebe.
Jedna od najljepših crkava u našoj Družbi posvećena je upravo Kraljici ovih otajstava, Kraljici Krunice. Crkva je to na Banjskome brijegu u Sarajevu koja je svojom toplinom uvijek privlačila mnogobrojne naraštaje. I ove je godine u mjesecu listopadu u njoj nešto življe nego inače. Posebno je živo bilo za trodnevnicu samoga blagdana Kraljice svete krunice, kada su se moljenju krunice i euharistijskom slavlju sestrama pridružili i učenici iz internata. Trodnevnu duhovnu pripravu, sv. misu i prigodnu propovijed, predvodili su: vlč Mario Ćosić, odgojitelj u internatu Katoličkog školskog centra u Sarajevu, vlč. Damir Ivanović, prefekt i ekonom u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu i vlč. Bojan Ivešić, katedralni župni vikar.

Proslava blagdana bila je u nedjelju 5. listopada. Svečano euharistijsko slavlje u 9.30 sati, u koncelebraciji s još 9 svećenika, predvodio je vlč. Jakov Kajinić, duhovnik bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu.

Rektor crkve vlč. Mijo Nikolić sestrama je čestitao patron samostanske crkve te pozdravio sve nazočne među kojima je bila cijela bogoslovna zajednica sa svojim poglavarima, nekoliko redovnica drugih družbi i veći broj vjernika grada Sarajeva.

Predvoditelj misnog slavlja vlč. Kajinić pozvao je sve da u ovom vremenu prepoznaju znakove Božje prisutnosti u svijetu po uzoru na Blaženu Djevicu Mariju. Oslanjajući se na misno nedjeljno čitanje, kazao je da se i u Starom i u Novom zavjetu često govori o vinogradu, vinogradaru, trsu, lozi i vinu. Istaknuo je da je i Isus na svadbi u Kani Galilejskoj, nakon što mu je Marija kazala da uzvanici nemaju vina, učinio svoje prvo čudo te pretvorio vodu u vino. „Važno je primijetiti da to Isus čini na molbu svoje majke, na Marijin zagovor. Bio je to najveći dar mladencima. Bog se ne umara činiti čuda, a da bi se ona događala Isus traži da kuća molitelja bude skromna, vjerna, pobožna, a duša otvorena i radosna“, naglasio je vlč. Kajinić. Sve prisutne je potaknuo na molitvu da Marija bude nazočna u njihovim obiteljima i u njihovoj svakidašnjici ističući da nebeska Majka najbolje zna što im koristi, a što smeta u vršenju Isusovih zapovijedi. Podsjećajući na Marijine riječi slugama u Kani Galilejskoj: „Što god vam rekne, učinite“, naglasio je da je „ova poruka Majke Marije živa i danas te da po toj poruci vjernici mogu razlučiti što je kod njih dobro, a što im nedostaje i da mogu uvidjeti dragocjeni dar Isusove prisutnosti u njihovim poteškoćama kao što su to doživjeli mladenci u Kani Galilejskoj u svojoj svadbenoj radosti.

Potaknuo je sve nazočne da uvijek rado mole Marijin zagovor, da razmišljaju o otajstvima spasenja moleći krunicu te da uvijek budu vjerni Isusu Kristu i tako idu Marijinim stopama.

Poslije misnoga slavlja uslijedilo je druženje u samostanskoj blagovaonici.

s. Terezija Antunović, FDC

  Novosti i događanja - Sve