s. M. Terezija Antunović, FDC    09.10.2017.

Proslavljen patron crkve Kraljice svete Krunice u Sarajevu

Svečanim euharistijskim slavljem u crkvi Kraljice Svete Krunice na Banjskome brijegu u Sarajevu, koja je ujedno i posebno mjesto čašćenja bl. Drinskih mučenica, u nedjelju, 8. listopada 2017. sestre Družbe Kćeri Božje ljubavi svečano su proslavile patron svoje samostanske crkve. Misno slavlje predvodio je vlč. Ivica Mršo, profesor na KBF-u u Sarajevu, u zajedništvu s još pet svećenika.

Prije početka misnoga slavlja sve nazočne svećenike, sestre, bogoslove i vjernike pozdravio je vlč. Ljubo Zelenika, rektor crkve i odgojitelj mladih u internatu „Sveti Josip“, a sestrama Kćeri Božje ljubavi čestitao je patron njihove samostanske crkve.

Vlč. Mršo u vrlo sadržajnoj propovijedi poseban je naglasak stavio na važnost moljenja krunice u najrazličitijim životnim opasnostima. Kazavši kako je blagdan Blažene Djevice Marije od Krunice nastao kao spomen na veliku pobjedu kršćanske flote nad turskom u glasovitoj bitci kod Lepanta 7. listopada 1571. i da se pobjeda pripisuje molitvi krunice na koju je, da bi se tada kršćanska Europa sačuvala od opasnosti, pozvao cijelo kršćanstvo tadašnji papa sv. Pio V.,  upozorio je na potrebu moljenja krunice u opasnostima koje  vrebaju u najrazličitijim oblicima današnjeg vremena. „Pogibli današnjeg vremena ne dolaze više u odorama vojne sile ili u vremenskim nepogodama, ali su zato pogibli našeg vremena opasnije i smrtonosnije jer dolaze pod raznolikim krinkama i maskama lijepo upakirane u raznorazna „prava i slobode“.  Navodeći primjer župnika koji je u Bavarskoj zvonjavom zvona ometao od mjesnih vlasti odobreni neonacistički skup, vlč. Mršo je kazao „da bi možda i danas trebalo 'zvonjavom zvona' upozoravati na opasnosti 'kulture smrti', 'apsolutnog relativiziranja', 'vjerskog fanatizma', 'dehumanizacije čovjeka', 'rodne ideologije', 'razaranja obitelji' 'sekularizacije svetog'... podugačak je niz današnjih pogibli. Uvjeren sam da bi 'radnici u Crkvi' puno manje pogriješili i griješili kad bi puno više 'zvonili' na uzbunu i oprez, jer pogibli i opasnosti su mnoge i raznolike. Nadam se da nam (još) nije odzvonilo.“ Nakon nabrajanja niza opasnosti današnjega vremena, sve prisutne je pozvao na molitvu Kraljici Svete Krunice riječima: „Kao što je u ono vrijeme, molitva Gospi i molitva sv. krunice, bila spas, neka i danas, Kraljica Sv. Krunice bude nama spas i zaštita od svih pogibli i opasnosti, kako vidljivih tako i nevidljivih. Kraljice Svete Krunice, moli za nas! Kraljice Svete Krunice, budi nam spas!“

Pod misom su pjevale sestre sarajevske zajednice, kojima se pridružio manji broj bogoslova i vjernika grada Sarajeva. Za orguljama je bio Filip Čeliković, bogoslov s Katoličkog bogoslovnom fakultetu u Sarajevu.

Poslije misnoga slavlja uslijedilo je druženje svećenika i vjernika sa sestrama sarajevske zajednice u samostanskoj blagovaonici.

Proslavi patrona prethodila je trodnevna priprava: molitva krunice, Lauretanske litanije te svete mise s prigodnom propovijedi. Sva tri dana duhovne priprave predvodio je vlč. Ljubo Zelenika.

Galerija slika:

  Novosti i događanja - Sve