s. M. Terezija Antunović, FDC    16.12.2020.

Proslava spomendana bl. Drinskih mučenica u Sarajevu

Unatoč strogim mjerama kretanja i opasnosti po zdravlje zbog pandemije koronavirusa, brojni štovatelji bl. Drinskih mučenica nisu se bojali 15. prosinca, na njihov spomendan, doći u crkvu Kraljice svete krunice na Banjski brijeg slaviti svetu misu i od Blaženica zatražiti pomoć u svojim potrebama ili im zahvaliti za primljene milosti.

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je vlč. Mario Ćosić, ravnatelj Katoličkog školskog centra „Sveti Josip“ u Sarajevu, u koncelebraciji s još pet svećenika među kojima je  župnik župe Goražde vlč. Josip Tadić i ravnatelj Papinskih misijskih djela u BiH mons. Luka Tunjić.

Pozdravivši sve nazočne vlč. Ćosić je odmah na početku misnoga slavlja kazao kako se „život isplati potrošiti jedino na ono što je trajnije od samoga života. Život vrijedi samo onda kad postoji ono za što smo ga spremni žrtvovati. Ako zbog našega putovanja ovim životom nikome ne postanemo inspiracija, uzalud putovasmo. Ako zbog nas nitko ne zastane, ne razmisli, ne čini dobro, ne iziđe iz svoje ograničenosti, onda smo uzalud hodali samo svojom stazom. Danas slavimo bl. Drinske mučenice, čije ovozemaljsko putovanje životnom stazom, a osobito stazom od Pala do Goražda, nije bilo uzaludno. Vrhunac njihova putovanja njima je bila kruna mučeništva i blaženstva, a mi smo u njima dobili moćne zagovornice i svjedokinje vjernosti.“

Podsjetivši vjernike na sedmoricu braće i njihovu majku iz Knjige o Makabejcima koji se po cijenu vlastitoga života nisu htjeli odreći vjernosti Zakonu i vjere svojih otaca, vlč. Ćosić je u svojoj propovijedi kazao da „oni nisu umirali zbog fanatizma, već zbog idealizma, jer 'tko živi za visoke ideale, taj mora zaboraviti misliti na samoga sebe' (A. F).“ Nadalje je vjernike podsjetio da je naravno brinuti o svome životu i da nema ničega oko čega se čovjek tako grčevito bori kao oko svoga zdravlja i života, što osobito pokazuje današnja situacija u zaštiti od koronavirusa, te se zapitao: „Kakva je to snaga vjere i koji su to ideali koji su motivirali i nadahnuli sestre da ne prihvate ponudu vojnika, da se nisu uplašile njihovih prijetnji, i umjesto života izabrale smrt kao izlaz i oslobođenje? Mogle su to, jer su bile prožete Duhom Svetim, prepoznale su svoju puninu vremena i na poziv Onoga kojemu su rekle DA kod polaganja svojih  zavjeta, sada su svome Kralju ponovno rekle EVO ME!“

Na kraju svoje vrlo nadahnute propovijedi, vlč. Ćosić je sve nazočne pozvao da „po uzoru na Drinske mučenice i mi u svom svakodnevnom životu ne tražimo uzrok naših boli i trpljenja nego pokušajmo u njima pronaći 'božansku korist'. Molimo da i nama, kao i bl. Drinskim mučenicama, 'Krist, Sin Boga živoga' (Mt 16,16) bude izvor snage, životne radosti i sreće. Neka On, po zagovoru bl. Drinskih mučenica, sve sestre Družbe Kćeri Božje ljubavi, sve nas ovdje okupljene, blagoslovi, prati i potiče kako bismo uvijek mogli biti i do kraja ostati vjerni svjedoci i pravi sinovi i kćeri Božje ljubavi u svijetu.“

Na kraju je svim nazočnima na dolasku i vlč. Ćosiću na predvođenju misnoga slavlja zahvalio vlč. Sandro Jurešić, rektor crkve i odgojitelj u internatu KŠC-a.

Nakon misnoga slavlja svi svećenici, sestre i vjernici su se uz pjesmu Ljiljani bijeli, okupili oko oltara Blaženica i izmolili molitvu za njihovo proglašenje svetima i zagovor u svim našim potrebama.

Liturgijsko pjevanje animirao je i za orguljama  bio vlč. dr. Ivan Rako, profesor na KBF-u u Sarajevu.

Proslavi spomendana prethodila je trodnevna priprava: molitva krunice, litanije bl. Drinskih mučenica te sveta misa s prigodnom propovijedi. Trodnevnicu su predvodili vlč. Ivan Rako, vlč. Sandro Jurešić i vlč. Josip Tadić.

Galerija slika:

  Novosti i događanja - Sve