s. M. Alojzija Pejković, FDC    03.07.2017.

Proslava Dana Provincije - hodočastile smo u Karlovac u Krašić

Sestre Kćeri Božje ljubavi Dan provincije Božje providnosti obilježavaju na prvu nedjelju u mjesecu srpnju. Prošlih se godina ovaj Dan obilježavao po zajednicama, no ove godine, po prvi puta, to je slavlje okupilo sestre iz cijele Provincije na jednodnevno zajedničko hodočašće i druženje.

Naime, u subotu 1. srpnja 2017. u jutarnjim satima sestre sa područja Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije i Kosova sastale su se u župi Blažene Djevice Marije Sniježne u Karlovcu, točnije na Dubovcu, u Nacionalnom svetištu sv. Josipa. Budući da se nalazimo u Godini sv. Josipa u Zagrebačkoj nadbiskupiji i ako znamo da se on od prvih početaka Družbe na poseban način slavi, onda je sasvim jasno zašto se upravo ovo svetište odabralo za proslavu.

Ispred svetišta sestre je dočekao mons. Antun Sente, ml., rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa te ih uveo u crkvu. Pozdravivši sestre i zaželjevši im dobrodošlicu, u nadahnutom govoru pobliže ih je upoznao s povijesti svetišta, njegovim razvojem kao i mnogobrojnim svjedočanstvima vjernika koji govore o moćnom zagovoru sv. Josipa. Potom je s. Vinka Marović imala izlaganje o ulozi sv. Josipa kroz povijest Družbe od osnivanja u Beču preko osnivanja brojnih kuća, zavoda i ekonomija koji su bili u posjedu sestara, naglasivši njegovu svesrdnu pomoć i zagovor kroz dugi niz godina.

Mons. Sente je ovom prigodom s. Gordani Igrec, provincijalnoj glavarici, uručio medalju Nacionalnog svetišta sv. Josipa, a s. Gordana je mons. Senteu poklonila korporal i palu s logom Svetišta koje su izradile sestre u radionici crkvenog ruha u Splitu

Središnje slavlje Dana Provincije bila je sv. misa koju je predslavio mons. Antun Sente u koncelebraciji s dr. Vladom Mikšićem, supsidijarom. Mons. Sente u homiliji je istaknuo važnost povjerenja i prepuštanja vodstva Gospodinu, čak i onda kada ne možemo razumijeti događaje u životu. Upravo je sv. Josip primjer napuštanja svoje udobnosti, volje i sigurnosti u vlastite snage. Mons. Sente je također naglasio da susret s Bogom nikoga ne ostavlja ravnodušnim kao što nije ni ravnodušna ostala Petrova punica koja odmah nakon ozdravljenja "ustade i posluživaše mu" (usp. Mt 8, 15b). Misno slavlje pjevanjem su animirale sestre, postulantice i kandidatice Kćeri Božje ljubavi uz glazbenu pratnju s. M. Cecilije Horvat. Na sv. misi i zajedništvu kod stola sestrama su se pridružile i sestre Služavke Malog Isusa Splitske Provincije koje su se na putovanju za Zagreb, gdje su slavili 100 godinu svoga dolaska u taj grad, zaustavile u Karlovcu.

Nakon okrepe u pastoralnom centru mladi župe Blažene Djevice Marije Sniježne počastili su sestre scenskim prikazom, a potom su kandidatice, postulantice i sestre pjesmom, plesom i na različite načine predstavile svaku od regija iz kojih dolaze. Putovanje se nastavilo prema Krašiću, mjestu i Župi u kojoj je posljednje godine života proveo bl. Alojzije Stepinac. Tu je sestre srdačno dočekao župnik vlč. Dragutin Kučan, prepričavši najvažnije događaje iz Blaženikova života. Vlč. Kučan je potom sestre otpratio u župnu kuću u kojoj je i danas na stolu Kardinalov pisaći stroj na kojem je pisao propovijedi, misal, svijeća koju je tražio da mu daju na času smrti, a iznad kreveta slika Majke Božje iz njegove rodne kuće. U toj naizgled maloj kući zbilo se toliko bogatstvo, bogatstvo jednog života i čitavog jednog naroda.

Nakon razgledavanja, upisa u knjigu dojmova te molitve u župnoj crkvi u Krašiću, sestre su se uputile natrag prema svojim zajednicama s molitvama za zagovor sv. Josipa i blaženog Alojzija.

Galerija slika:

  Novosti i događanja - Sve