s. M. Terezija Antunović, FDC    22.11.2017.

Proslava Dana Družbe i otvorenje Jubilarne godine u Sarajevu

U crkvi Kraljice Svete Krunice euharistijskim je slavljem, 21. studenoga 2017., na spomendan Prikazanja Blažene Djevice Marije, proslavljen Dan Družbe Kćeri Božje ljubavi i svečano otvorenje Jubilarne 150. godišnjice od osnutka Družbe.

Svetu misu predvodio je biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Ratko Perić u koncelebraciji s 11 svećenika. Na misnom slavlju, uz brojne vjernike, sudjelovao je veći broj redovnica grada Sarajeva, djelatnika i učenika KŠC-a.

Na početku misnoga slavlja sve nazočne pozdravio je vlč. Ljubo Zelenika, vjeroučitelj i odgojitelj internata u KŠC-u.

U prigodnoj homiliji biskup Perić osvrnuo se na životni put službenice Božje Majke Franziske Lechner, utemeljiteljice Družbe, i na samo djelovanje Družbe od  osnutka do današnjih dana.

„Časna utemeljiteljica s. Franziska Lechner nadjenula je ime svom čudesnom čedu - Kćeri Božje ljubavi i cijelu Družbu povjerila Božjoj providnosti, poput biblijskoga vjernika koji je rekao 'Bog proviđa'. Karizma, dar - 'ne shvaćaju toga svi nego oni samo kojima je dano'“, kazao je mons. Perić te nastavio: „Svojevoljno djevičanstvo iz motiva Kraljevstva Nebeskoga Isus uopće ne obrazlaže. On jednostavno veli 'tko može shvatiti neka shvati'. Kada počneš to nekome tumačiti izgubit ćeš se i izgubit ćeš taj dar - presjajan i predragocjen dar. Dar radi služenja Crkvi i radi posluživanja ljubavi Božje svijetu. Umjesto da postaneš fizička majka pet kćeri, daje ti se privilegij da postaneš duhovna majka pet stotina kćeri - stostruko više, i to s progonstvima i da svaku možeš i zaposliti“.

Praveći kratki prikaz života Majke Franziske, Družbe i Provincije, biskup Perić posebno se zaustavio na svijetlim likovima naše Provincije kazavši kako „u Provinciji ima sestara koje rade i umiru na glasu svetosti, neke kao krjeposnice (s. Luka Liengitz), neke kao uzorne redovnice (s. Franciska Dušić, Majka Paula Lincul, s. Otilija Kramer), a neke i kao svjedokinje krvlju (Drinske Mučenice, s. Danka Jurčević)“.

Svoju brojnim informacijama obogaćenu propovijed biskup Perić je završio usklikom otvaranja Jubilarne godine: „Otvaramo ovu Jubilarnu godinu u Sarajevu, u ime Božje, poklikom 'Srca gore!' Hvalu dajemo Gospodinu Bogu našemu! Zahvalimo mu za sve milosti od utemeljenja i zamolimo Presveto Trojstvo da nikada ne ponestane u sestra u srcu ljubavi, u glavi mudrosti, u tijelu potrebna zdravlja da žive, rade i rastu, i brojnim svjedočenjem, na slavu Božju, na čast Crkve i na dobro Družbe i svega puka u ovoj zemlji.“

Misno slavlje, skladnim pjevanjem i sviranjem animirale su sestre KBLJ, a kod oltara su asistirali bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa.

Svečanost je nastavljena zajedničkim druženjem u sestarskoj blagovaonici gdje je biskupa Perića, sve nazočne svećenike, sestre i laike pozdravila predstojnica zajednice s. Antonela Rašić.

Galerija slika:

  Novosti i događanja - Sve