Marijana Novosel, kandidatica    04.08.2017.

Primanje u novicijat i blagoslov novih prostorija novicijata

Dana 3. kolovoza 2017. naše četiri postulantice su nakon šestodnevnih duhovnih vježbi, koje je predvodio pater Petar Nodilo, DI, a koje su ujedno bile i priprava za ulazak u novicijat, obukle redovničko odijelo te time započele hod novicijata u trajanju od dvije godine pod vodstvom s. M. Ozane Krajačić, odgajateljice novakinja.

Svečanost ulaska u novicijat proslavljena je u užem krugu zajednice, a prisustvovale su sestre iz različitih dijelova naše Provincije.

Obred ulaska u novicijat bio je u sklopu molitve Večernje. 

Nakon molitve Večernje uslijedio je i blagoslov novih prostorija novicijata kojega je predvodio fra Petar Cvekan, OFM.

Ulazak u novicijat donosi mnoge promjene, osim oblačenja redovničkog odijela, neke od naših sestara odlučile su uzeti redovničko ime. Tako je postulantica Daria od sada s. M. Klara, postulantica Petra s. M. Faustina, postulantica Ivana  s. M. Karla, dok je postulantica Antonela odlučila zadržati svoje krsno ime kao ujedno i redovničko.

Potom je uslijedila zakuska kojoj se pridružio vlč. Josip Balog, župnik u Granešini.

Ulazak postulantica u novicijat govorom je popratila s. Gordana Igrec, provincijalna glavarica.

Govor s. Gordane Igrec, provincijalne glavarice donosimo u cjelosti.


Poštovani fra Petre, drage sestre novakinje, drage sestre i kandidatice!

Obred ulaska u novicijat, koji treba biti, kako kažu dokumenti, „odmjeren i kratak, pridržan užem članstvu zajednice“, večeras je uklopljen u liturgijsku molitvu Večernje, tijekom koje svesrdno molimo Gospodina da novicijat u koji ulaze ove naše četiri ss. novakinje postigne svoj cilj, a to je uvođenje u unutarnji odnos s Bogom te postizanje potrebite zrelosti kršćanskog i redovničkog života.

Zato sada na poseban način pozdravljam naše sestre novakinje: s. Antonelu, s. M. Klaru, s. M. Faustinu i s. M Karlu! Radujem se s vama i od srca čestitam na hrabrosti za ovaj novi korak u nasljedovanju Isusa. On vas je pozvao da ga slijedite u redovničkom načinu života kao Kćeri Božje ljubavi. Vjerujem da vam srce gori od radosti, radosti zbog velikog dara koji vam je Gospodin svakoj ponaosob darovao, i to u trenutku kada je svrnuo svoj pogled na vas i zavolio vas (usp. Mk 20,21). U ovom molitvenom zajedništvu želimo zajedno s vama uzdizati hvalu dobrome Bogu za dar poziva i vašega odaziva, kao i za hrabrost da nastavite formativni put kroz novicijat kojim započinje redovnički život. To će biti vrijeme vašeg intenzivnog duhovnog rasta i uvođenja u ozbiljnost i ljepotu redovničkog života.

Upravo zbog toga cilja za novicijat se može reći da je i škola vjere, u kojoj se životni hod svake vas pojedine usmjeruje prema radikalnoj opredijeljenosti za Isusa, Sina Božje ljubavi. On vas je pozvao da budete njegove učenice. A prva zadaća učenika je ljubiti Učitelja, posvećujući mu svoje vrijeme i pažnju sjedeći do njegovih nogu i slušajući njegovu Riječ (usp. Lk 10, 39). Samo na taj način sve više ćete ulaziti u otajstvo vjere koja je, kako smo upravo čuli u kratkom čitanju „dragocjenija od propadljivog zlata, koje se u vatri kuša“ (1 Pt 1,6) i nastavlja da „prokušanost vaše vjere … stekne hvalu, slavu i čast o objavljenju Isusa Krista.“ (1 Pt 1,7) Želim vam da svoje redovničko zvanje doživljavate i svoju vjeru izgrađujete ponajprije kroz osobni susret s Gospodinom, susret koji dotiče čovjeka u njegovoj najdubljoj dubini i preobražava ga u novo stvorenje u Kristu kako je rekao sv. Pavao: „Je li tko u Kristu, nov je stvor. Staro uminu novo gle nasta!“ (2 Kor 5,17) Taj proces ucjepljenja u Krista i njegova rasta u vama započeo je sakramentom krštenja. A sada surađujući s milošću redovničkog poziva, samo kroz prokušanost u ovom intenzivnom razdoblju novicijata a i u kasnijim fazama života, moći ćete hoditi u novosti života kao nova stvorenja. Vi ste već sada na vidljiv način ušle u novi život… Nastale su neke vidljive promjene - obukle ste redovničko odijelo, znak posvećenja i pripadnosti našoj redovničkoj obitelji i dobile redovnička imena… To ima svoje duboko značenje, ali to nije sve! Kroz dvije godine novicijata čeka vas još veća i izazovnija novost… proces obraćenja vašega srca i usvajanja Isusove logike.

Drage ss. Novakinje, vrijeme novicijata je posebno prikladno i upravo tako raspoređeno da možete kušati ovo „biti uz Gospodina“. U tome će vam uvelike pomoći molitva, sabranost i šutnja koje tvore ozračje u kojem se može nazirati Boga i njegovo djelovanje u svijetu i zajednici. Riječ je o klimi redovničke kulture. Na tako postavljenim temeljima moći ćete sigurnije i čvršće graditi zgradu duhovnoga, redovničkoga života i izrastati u prave i oduševljene Kćeri Božje ljubavi.

Drage sestre novakinje, kako biste to ostvarile budite otvorene poticajima Duha Svetoga i na Božju ljubav odgovorite svojom ljubavlju koju doduše nosimo u glinenim posudama, ali onog malo što dajemo u velikodušnosti svoga srca Gospodin može učiniti mnogo. Stoga se marljivo zalažite oko vlastite formacije i odgovorno surađujte sa vašom magistrom s. Ozanom, kako biste dostigle veći stupanj i ljudske i duhovne zrelosti. Pod njezinom vodstvom sve dublje ćete ulaziti u otajstva spasenja i vjere čitanjem i razmatranjem Svetoga Pisma i pripremati se za štovanje Boga u svetom bogoslužju. Uvodeći se konkretno u život po evanđeoskim savjetima, ulazit ćete u sve dublju povezanost s Bogom i sve više otkrivati i stjecati iskustvo neizmjerne Očeve ljubavi, proučavati i usvajati duhovnost i karizmu Družbe, kao i život i djelo naše Utemeljiteljice službenice Božje Majke Franziske Lechner, te se upućivati u konkretan način života i apostolskog djelovanja Družbe Kćeri Božje ljubavi.

Želim vam da ustrajno i oduševljeno idete kroz život u punoj svijesti Božje prisutnosti i potpunom povjerenju u Njegovo vodstvo. Dopustite da On u vama budi nemir svoje ljubavi, jer ulaskom u našu Družbu, želi vas oblikovati kao prikladno „oruđe i znak svoje ljubavi“ u ovom svijetu. Zahvaljujem Mu što ste poslušale Njegov glas i odazvale se.

Neka vas u svim vašim nastojanjima, osobito u vrijeme novicijata, prati blagoslov Trojedinoga Boga, zagovor Marije, Majke Triput Divne, naših blaženih Drinskih mučenica, te službenice Božje Majke Franziske Lechner, da do kraja ostanete vjerne i ostvarite poslanje koje je Gospodin samo za svaku od vas namijenio.


 

Galerija slika:

  Novosti i događanja - Sve