08.03.2016.

Tema: POSLANJE (Lk 9, 1 – 6)


Kratka uvodna molitva

Gospodine Isuse, pošalji nam Duha svoje ljubavi da srcem spoznamo i prihvatimo ono što nam danas poručuješ po svojoj riječi. Koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova. Amen!


Dva motivacijska pitanja

1. Osjećaš li da ti upravljaš svojim šivotom ili da si uvjetovan/a vanjskim događajima? Obrazloži.
2. Misliš li da se mogu ispuniti svi tvoji snovi i želje? Obrazloži.


Kratki uvod u čitanje teksta

Između Isusa i učenika postojalo je obostrano povjerenje. Oni su vjerovali u njegovu riječ. Bili su poslušni i u trenutku kada ih je slao u nepoznato te su izvršili svoje poslanje. Bog i nas poziva da živimo svoje poslanje i prepustimo se njegovu vodstvu.

Čitanje teksta. (Lk 9, 1 – 6)


Pitanja za razumijevanje teksta

1. Zašto je Isus sazvao dvanaestoricu? (rr. 1 – 2)
2. Koje im je poslanje dao? (r. 2)
3. U kojim uvjetima su morali putovati? (r. 3)
4. U kojim situacijama moraju apostoli otići iz grada i stresti prašinu sa svojih nogu? (r. 5)
5. Što bi se dogodilo da apostoli nikada nisu došli onima kojima su poslani zbog straha pred nesigurnošću ishoda misije koja ih čeka ili zbog mišljenja da je Isus prezahtjevan.? (r. 6)


Pitanja za aktualizaciju teksta

1. Je li poslanje isto što i zanimanje? Obrazloži.
2. Kako prepoznati one kojima sam poslan/a? Koji je jezik potreban za razumijevanje potrebitih?
3. Zašto je Isus tražio od apostola da ništa ne uzimaju na put?
4. Kako reagiraš u trenutku kada doživiš neprihvaćenost, kada si u najboljoj namjeri odbijen/a?
5. Misliš li da je bolje odustati u tom trenutku ili nastaviti svoju misiju?


Igra ili aktivnost u vezi s tekstom

Jedna osoba mora zavezanih očiju ugasiti svjetlo na drugoj strani prostorije. Ona se oslanja na glas samo jedne odabrane osobe koja joj daje točne upute kako će doći do cilja. Ostali sudionici ju isto savjetuju, ali neki joj govore krive upute, a neki dobre. Važno je da ona sluša samo glas osobe za koju zna da će je dovesti do cilja.


Primjer iz života
 

Ivana Parlov je 26-godišnja Imoćanka koja je  nedavno diplomirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, smjer prof. njemačkog i hrvatskog jezika i književnosti. Na blagdan Gospe od Anđela, 2. kolovoza, na osobni poziv biskupa Norberta Mtege odlazi kao laik u misije u Tanzaniju. Tamo će pružiti pomoć i podršku našem misionaru don Anti Batarelu koji je tamo u misijama već preko 30 godina. Ivana je od svojih roditelja naslijedila osjetljivost za siromašne i oduvijek je imala želju baviti se u životu nekim dobrotvornim radom. No, Ivanina želja i poticaj za odlazak u misije, naišao je na otpor kod njezinih roditelja. Ivana je poticaj za odlazak u misije osjetila još tijekom studija, prije dvije-tri godine, nakon što je čitala o jednoj djevojci, također porijeklom iz njenih Ričica, koja je iz Njemačke otišla u misije. Ivana je mislila da nema dovoljno hrabrosti, nije znala kako realizirati taj sve jači zov. U Misijskom uredu gdje se raspitivala, nisu imali rješenje za nju. Tada je čula za udrugu Zdenac iz Splita i s. Ljilju Lončar, kao jedine u Hrvatskoj koji omogućuju formaciju i pripremu laika misionara. Ivana se javila na razgovor s. Ljilji koja ju je potakla da najprije završi fakultet i da dodatno produbi svoj duhovni život što je Ivana i učinila kroz polugodišnje duhovne vježbe u svakodnevici, kod isusovaca p. Pavina i p. Batinića u Palmotićevoj. Duhovne vježbe su dodatno pomogle učvršćenju i stabilnosti njene odluke i dubljem upoznavanju i sazrijevanju njene vjere. Shvativši da je Bog uvijek uz nju i njen najbolji prijatelj, često je ponavljala citat iz psalma: „Moj Bog, moja snaga, moje sve.“ http://www.kolajnaljubavi.hr/index.php?option=com_-content&view=article&id=46:ivana-u-tanz&catid=16:ivana-parlov&Itemid=17


Pet molitvenih nakana

1. Gospodine, pomozi nam otkriti poslanje koje nam daješ i daj da ga u ljubavi izvršimo, molimo te.
2. Daj da nas po našem pogledu, gestama i ljubavi prepoznaju kao tvoje učenike, molimo te.
3. Oslobodi nas navezanosti na ovozemaljske sigurnosti i daj da vjerujemo da nam, pouzdavajući se u tebe, nikada ništa neće nedostajati, molimo te.
4. Daj da nakon doživljene odbačenosti stresemo sa sebe svaki „prah“ neprihvaćenosti, želje za osvetom i bavljenja onima koji su nas odbili, molimo te.
5. Pomozi nam da nikada ne odustanemo od poslanja koje nam ti daješ unatoč mnogih zapreka koje se nalaze na tom putu, molimo te.


Kratka zaključna misao u obliku molitve


Gospodine Isuse, hvala ti što nas pozivaš da budemo tvoji učenici. Daj da ljubavlju, jezikom koji svi razumiju idemo u susret onima kojima nas šalješ i tako budemo tvoja produžena ruka u svijetu. Amen.

 

Priredila: s. Marija Beroš, FDC

  Novosti i događanja - Sve