s. Mirjana Potnar i s. M. Alojzija Pejković    21.09.2018.

Početak proslave 100. obljetnice osnutka Provincije

Na blagdan, sv. Mateja apostola, 40- ak sestara krenulo je iz Zagreba i okolnih zagrebačkih zajednica na čelu sa s. Gordanom Igrec, provincijalnom glavaricom put Sarajeva na otvorenje jubilarne 100. godišnjice od osnutka Provincije Božje Providnosti Družbe Kćeri Božje ljubavi.

U radosnom i molitvenom ozračju sestre su putem pristale u rodno mjesto bl. s. Jule Ivanišević, jedne od Drinskih mučenica i posjetile njezinu župnu crkvu sv. Antuna Padovanskog u Starom Petrovom Selu gdje ih je dočekao tamošnji župnik vlč. Ivan Nikolić. Prije samoga dolaska na slavonsku grudu koja u slojevima prošlosti krije otiske stopa i dodire ruku naše blaženice s. Karla Mandić i s. Faustina Sabolić, novakinje, sestrama su kratko predstavile samo mjesto Staro Petrovo Selo, njegovu povijest i podsjetile na svetački život bl. s. Jule. Došavši na svoje prvo odredište Župnik je sestrama opisao kako se župljani rado utječu u zagovor svojoj Blaženici. Istaknuo je koliki značaj njezin život ima za ovo mjesto i izrazio želju za izgradnjom maloga prošteništa u čast bl. s. Jule i susestara mučenica.  Pridružio se sestrama u molitvi litanija i pjevanju pjesama na čast Blaženica.

Na kraju posjeta s. Gordana Igrec, provincijalna glavarica, u ime svih zahvalila je župniku i uručila prigodne materijale za ovu župu te poklonila prigodno aranžirano cvijeće. No, prvi dan nije stao na ovom događaju.

Sestre su nastavile svojim putem te su u večernjim satima stigle u Sarajevo gdje su ih srdačno dočekale s. Ljilja Martić, predstojnica i sestre iz sarajevske zajednice te iz drugih zajednica diljem Provincije.

Nakon zajedničke večere sestre su se okupile na programu u dvorani KŠC-a gdje je pozdravnu riječ svim nazočnim sestrama uputila s. Gordana Igrec, provincijalna glavarica. Izrazila je radost zbog ovoga susreta i odaziva prisutnih sestara, posebno zbog sestara koje ove godine slave 50. i 25. jubilej redovničkih zavjeta. Potaknula je sestre da ovo trodnevno duhovno-hodočasničko druženje iskoriste kao prigodu za zahvalnost Bogu za sve primljene milosti tijekom 100 godina postojanja Provincije, ali i na zahvalnost za živote sestara koje su se u nju ugradile svojim predanim životima. Na kraju svoga govora Provincijalna je glavarica sarajevskoj zajednici uručila poklon: umjetničku sliku s likom s. Luke Liengitz i jubilarnu svijeću. 

Za ovu je obljetnicu izrađen prigodni logo koji je predstavila s. Ivana Margarin, a grafički izradila gđa Senka Blažeković.

Zatim je s. Terezija Antunović održala predavanje o povijesti Provincije. Predavanje koje je podijelila na nekoliko dijelova koji su bili omeđeni prijelomnim godinama naslovila je „Kćeri Božje ljubavi na putu s vjerom u Božju providnost.“ Iscrpno je prikazala povijest dolaska i djelovanja sestara od 1882. do naših dana. Naglasila je sve bitne događaje napose od 1919. do danas od kada kao Provincija pišemo svoju vlastitu povijest unutar Družbe. Povijest Provincije u mnogim je trenutcima bila surova i teška za sestre koje su se često puta u svome djelovanju morale snalaziti na razne načine kako služiti Bogu pomažući onima koje im je On slao na vrata. U tim razdobljima kao najteže izdvojila je ono od 1945. do 1949. jer su događaji u tom razdoblju postali prekretnica u životu i djelovanju sestara na ovim prostorima.

Program ove večeri biranim je riječima animirala s. Bernarda Horvat koja je za 100. rođendan Provincije napisala himan i molitvu. Tijekom programa nastupili su i učenici KŠC-a „Sv. Josip“ s prigodnom pjesmom, a pomogli su i u tehničkoj realizaciji večeri.

Galerija slika:

  Novosti i događanja - Sve