Anita Mucak    28.03.2017.

Održana duhovna obnova za laike na temu “Sakramenti u životu kršćanina - sakrament euharistije”

U subotu, 25. ožujka 2017. održana je duhovna obnova za laike u Duhovnom centru u Granešini koju je vodila s. Ozana Krajačić. Nastavno na temu Sakramenti u životu kršćanina, promišljali smo o sakramentu euharistije. Znakom križa i pojašnjenjem njegova značenja s. Ozana nas je uvela u temu. Da bismo bolje razumjeli što znači da su 'sakramenti vidljivi znakovi nevidljive Božje milosti', Sestra nam je konkretnim primjerima pojašnjavala značenje euharistije ističući da je upravo sakramentima izražena beskrajna Božja ljubav i njegovo milosrđe prema ljudima. Istaknula je što o euharistiji govori Katekizam Katoličke Crkve, a kao primjer za nasljedovanje navela je sv. Tomu Akvinskog i njegovu veliku ljubav prema euharistijskom Isusu, iz koje su nastali najljepši euharistijski himni.

Nakon što smo se zajednički nadahnjivali na tekstu himna „Hvali Sion Spasitelja“, u skupinama smo osluškivali riječ Božju o ustanovi ovog sakramenta, s osobitim naglaskom na Isusovim riječima: „Ovo činite meni na spomen“.

U završnom dijelu, na klanjanju pred Presvetim Oltarskim Sakramentom zahvalna smo srca uranjali u Kristovu živu prisutnost pod prilikom kruha.

Svetu misu predvodio je fra Jure Šarčević, provincijal Hrvatske kapucinske provincije i predsjednik HKVRPP-a. U homiliji je istaknuo značaj i važnost sv. mise. Naveo je primjer sv. Leopolda Bogdana Mandića koji se za svaku sv. misu pomno pripremao, a onda tijekom same euharistije bio toliko ganut da je nerijetko i proplakao. Takvo snažno iskustvo Božje prisutnosti imali su mnogi sveci. Pokušajmo i mi uvijek zaroniti u to otajstvo euharistije u kojem nas Bog na svoj čudesan način preobražava, zaključio je homiliju fra Jure.

Nakon mise imali smo mogućnost razmijeniti duhovna i životna iskustva, radujući se sljedećoj duhovnoj obnovi za mjesec dana.

Anita Mucak

  Novosti i događanja - Sve