s. Iva Šimunović/www.redovnistvo.hr    15.01.2018.

Održan seminar za postulantice i novakinje: Komunikacijske vještine i uvod u transformaciju  sukoba

Nerijetko se događa da u svakodnevnim životnim situacijama, susretima i komunikaciji s drugima, osobe previde vlastitu nasilnu komunikaciju. Uobičajeno je da se nasilje povezuje s fizičkom grubošću, ratovima i slično, ali ga se teže prepoznaje u svakodnevnoj interakciji. Kako drugačije pristupati sukobima, nenasilno komunicirati odgovorili su Ana i Otto Raffai, bračni par posvećen ekumenskim i mirotvornim projektima, osnivači udruge RAND (Regionalna adresa za nenasilno djelovanje) i voditelji seminara Komunikacijske vještine i uvod u transformaciju sukoba koji je trajao od 8. do 11. siječnja 2018.

Četverodnevni seminar održan je u prostorijama Hrvatske redovničke konferencije u Zagrebu,  a  na njemu su sudjelovale novakinje i postulantice koje pohađaju Školu za novakinje u Zagrebu.

Kroz četiri dana obrađivala se problematika nenasilne komunikacije, sukoba i predrasuda. Sudionice su imale priliku kroz razne vježbe i teorijska izlaganja učiti o prethodno navedenim temama. Na samim radionicama vježbalo se aktivno slušanje, parafraziranje, ja- govor. Voditelji su analizirali sukob i transformaciju sukoba s popratnim vježbama. Također, istaknuto je pitanje predrasuda, kako ih prepoznati i kako se nositi s njima, kako ih razgraditi i ne stvarati nove.

Posljednji dan uručene su i potvrde sudionicama o sudjelovanju na seminaru.

Seminar su u suradnji s Udrugom Rand organizirale odgojiteljice postulantica i novakinja koje svoje odgojne kuće imaju u Zagrebu.
Na seminaru su sudjelovale naše postulantice i sestre novakinje.

 


Osvrt na seminar postulantice Katarine Pendeš

Seminar o nenasilnoj komunikaciji i transformaciji sukoba uvelike mi je pomogao da zastanem i promotrim sebe u komunikaciji s drugima te da spoznam što to zaista znači slušati drugoga, kako mogu sukob shvatiti kao priliku za bolje upoznavanje drugoga i kako je bitno prepoznati svoje emocije i što ih je to pokrenulo.

Od svih predavanja na mene je osobiti dojam ostavio onaj o slušanju druge osobe, te kako je bitno dok nam drugi nešto iznosi o sebi isključiti "svoj film" i ući u njegov jer je to početak razumijevanja druge osobe i da je važno postavljati pitanja koja su otvorena te tako dopustiti osobi da ona kaže ono što želi i smatra bitnim budući da zatvorena pitanja mogu svesti komunikaciju na čisti minimum samih informacija.


Galerija slika:

  Novosti i događanja - Sve