s. Katarina Pendeš, FDC    21.05.2023.

Oče, proslavi sina svoga!

Odlomak iz današnjeg evanđelja Ivan smješta upravo pred sam događaj uhićenja Isusa u maslinskom vrtu. Isusove riječi svećeničke molitve, osobito njen prvi dio koji nam se ove nedjelje naviješta i danas govori samoj Crkvi i svakoj osobi koja vjeruje u Isusa Krista. Isus započinje molitvu naglašavajući kako je došao čas zbog kojeg je sišao na zemlju, da ljudima dadne vječni život. A sam vječni život sastoji se u poznavanju jedinog, istinskog Boga i onoga kojeg je poslao – Isusa Krista.

Dok je bio na zemlji, Krist je svojim riječima i djelima pokazao kakav je uistinu Bog, koliko mu je stalo do čovjeka i kolika je njegova ljubav za sve nas. Objavio sam Ime tvoje ljudima, objavio je tko i kakav je Otac naš nebeski, te smo po njemu spoznali da ga je Otac poslao.  Potom Isus nastavlja moleći za one koje mu je Otac dao, za one koju su povjerovali u njega, budući da oni ostaju u svijetu. Moli Oca nebeskog da nas sačuva u svom Imenu i da budemo jedno kao što su on i Otac jedno. Upravo ove riječi možemo uzeti danas srcu, jer ih ponekad često zanemarimo, barem tako svojim djelima pokazujemo. Svijet u kojem živimo nije idealan prostor za vjernika, svijet je često onaj koji otežava naša nastojanja da širimo Kraljevstvo Božje ovdje na zemlji. Međutim, to ne umanjuje našu obavezu kao kršćana da se oko ovog svijeta trudimo, da mi budemo ti koji ćemo brinuti o njegovom razvoju i dobrobiti čovjeka i svega stvorenoga. Iako nismo od ovoga svijeta, u njemu živimo i on nam je darovan, a mi kao slike Božje i njegovi predstavnici ovdje na zemlji, moramo zauzeto raditi kako bi do svakoga došla poruka spasenja te kako bi svijet bio bolje i sigurnije mjesto života.

Također smo skloni zaboraviti kako je Isus molio da budemo jedno kao što su on i Otac jedno. Postoje trenuci kada kao da više radimo na podjelama nego na zajedništvu te zaboravimo kako samu crkvu treba prvenstveno resiti duh zajedništva koji se utemeljuje ali i jača u samoj euharistiji. Sama podjela, razdori i odcjepljenja ostavili su duboku ranu u tijelu Kristovom, Crkvi, te se danas moramo truditi raditi na ozračju bratstva koje se stvara gledajući na zajedničke točke, njih osvješćivati i jačati. Dok danas razmatramo ovaj evanđeoski odlomak, primimo srcu Isusove riječi molitve i ohrabrimo se živjeti dostojno života onih koji su primili Riječ i povjerovali joj.

Razmišljanje uz evanđelje 7. vazmene nedjelje (Iv 17, 1-11a); god. A

  Novosti i događanja - Sve