Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije    17.03.2017.

Korizmeni susret kardinala Bozanića s redovnicama Grada Zagreba

Molitvom Večernjih pohvala i uvodnom riječju potpredsjednice Konferencije viših redovničkih poglavara i vrhovne poglavarice Družbe sestara milosrdnica s. Miroslave Bradica, započeo je u četvrtak, 16. ožujka 2017. godine u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu tradicionalni korizmeni susret zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića s redovnicama grada Zagreba.

Zahvaljujući Kardinalu na susretu i poticajima, Časna Majka Miroslava Bradica se posebno osvrnula na doprinos redovnica u radu Sinode istaknuvši trajnu molitvenu podršku. Kardinal Bozanić je u svom obraćanju redovnicama naglasio važnost opraštanja koje nema granica, nego dužni smo uvijek opraštati.

Citirajući Katekizam Katoličke Crkve „Da bismo živjeli, rasli i u vjeri do kraja ustrajali, moramo se hraniti riječju Božjom i moliti Gospodina da nam vjeru uveća. Ona treba biti 'ljubavlju djelotvorna' (Gal 5,6), podržavana nadom i ukorijenjena u vjeri Crkve“ (KKC br.162), Kardinal je pozvao redovnice na čuvanje spomena na Božji poziv i otvorenost Božjoj nadi koja se otkriva u trajnom hodu prema Bogu pri čemu nas Bog uvijek iznova iznenađuje svojom ljubavlju pozivajući nas na razlučivanje i konkretno djelovanje, na djelotvornu ljubav.

Kardinal je posebno istaknuo važnost gledanja naše ljudske stvarnosti očima vjere u oslonjenosti na Kristov Križ koji je čvrsto uporište našoj nadi u uskrsnuće i vječni život. Naglasio je važnost Euharistije kao izvora svakog duhovnog života, jer samo po Euharistiji kadri smo svoj život učiniti trajnom euharistijom, zahvaljivanjem Bogu.  Samo u takvoj otvorenosti i predanju Bogu kadri smo vidjeti mogućnost gdje drugi vide samo probleme, krize i nemogućnosti.

Kardinal je zahvalio redovnicama na doprinosu radu Sinode pozvavši ih na daljnju molitvenu zauzetost. Najavio je da će na Josipovo započeti u našoj Nadbiskupiji Godina sv. Josipa, zaštitnika Hrvatske.
Nakon Kardinalova obraćanja, o radu Sinode predavanje je održao tajnik Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije dr. Denis Barić, a svoje dojmove o radu Sinode iznijele su redovnice članice Sinode: s. Renata Prkačin, s. Marija Jozić, s. Ana Begić i s. Tea Barnjak.

Nakon njihovih izlaganja Kardinal je najavio sestrama iznenađenje pozvavši studentskog kapelana na Hrvatskom katoličkom sveučilištu vlč. Odilona-Gbènoukpa Singboa za govornicu. Zahvaljujući Kardinalu na pozivu, vlč. Odilon je sestrama prenio zamolbu mons. Aristidea Gonsalla, biskupa svoje rodne biskupije Puorto-Nova iz Benina, koji je prošle godine u rujnu posjetio Hrvatsku te obradovan živom vjerom koju je u Hrvatskoj vidio, poželio da bi u Hrvatsku na daljnje školovanje i formaciju poslao dvije redovnice. Molba koju je vlč. Odilon izrazio prihvaćena je među sestrama s oduševljenjem.

Na kraju susreta Potpredsjednica je u ime svih redovnica Kardinalu izrekla zahvalu za susret, te čestitke prigodom Kardinalova imendana i skorog rođendana. Susret je završio Molitvom za Sinodu i Anđeoskog pozdravljenja.

(http://www.zg-nadbiskupija.hr)

Galerija slika:

  Novosti i događanja - Sve