s. Marija Medved, FDC    02.06.2018.

Ja sam Gospodin, Bog tvoj!

Je li uistinu Gospodin Bog tvoj? Ponekad bježimo od odgovora na ovo pitanje. U današnjim čitanjima istaknuta je važnost odgovora na postavljeno pitanje i davno izrečene zapovijedi na brdu Sinaju: 'Ja sam Gospodin Bog tvoj, nemaj drugih bogova uz mene i spomeni se da svetkuješ Dan Gospodnji' (usp. Izl 20, 1-17; Pnz 5, 6-21).

Danas kao da smo zaboravili na Božju prisutnost u našim životima. Nekako smo Boga stavili na marginu. On je tu negdje sa strane, pri ruci kada nam zatreba. Kao da zaboravljamo tko nas je stvori, tko nas je otkupio, tko nam je darovao sve ovo što vidimo, što jesmo i što imamo. Zaboravljamo da smo toliko krhki i nemoćni, ako ne hodamo u Božjoj prisutnosti. Time postajemo robovi rada, vremena, vlastitih želja i ambicija. Opasnost je veća jer smo sami sebe pretvorili u robove. Kada je Gospodin isticao važnost subote, važnost odmora i Bogu posvećenog vremena, upotrijebio je sliku roba, no istovremeno naglasio jačinu i važnost zapovijedi za sve i svakoga tko se nađe taj dan pod tvojim krovom.

Naš je zadatak danas sagledati sebe i svoju obitelj te odgovoriti na pitanja: Tko je Bog u mom životu? U kakvom sam odnosu sa svojim Bogom? Je li Bog na prvom mjestu u mom životu i životu moje obitelji? Kako poštujem nedjelju? Živim li autentično svoj poziv kršćanina? Svjedočim li svojim životom?

Jer Krist nas je otkupio, izveo iz ropstva grijeha. Svojim svjetlom rastjerao tmine naših života i pozvao nas u život vječni. Rasvijetlio nam srca da spoznamo neizmjernu Božju ljubav. Iz dana u dana poziva nas da otkrivamo Boga koji je ljubav sama i milosrđe. To izvanredno blago svi imamo u krhkim posudama svoje nemoći, grešnosti i jada. Zato je vrlo važno s Bogom hoditi kako bismo sačuvali posudu i blago, kako bismo ostvarili susret s Bogom u vječnosti. O tome nam je već ovdje i sada razmišljati.

Od sedam dana u tjednu, Bog traži jedan dan za sebe. Od sto šezdeset i osam sati u tjednu, Bog taži jedan sat da mu posvetiš svojim sudioništvom u slavlju svete mise. Bog traži tako malo, a daje obilno!!! I to vrijeme koje traži, traži prvenstveno poradi tebe.

Nađimo vremena za Boga, ne sutra, već danas. Počni od današnjeg dana. Bog te čeka. I zapamti 'nedjelja je stvorena radi čovjeka, a ne čovjek radi nedjelje'. Samo nas tako može dotaknuti Božja milost i ozdraviti sve ono što je u nama usahlo, što je postalo mlako, što se otuđilo od Boga, brata, sestre. Samo uz Božju pomoć možemo postajati sve više ljudi za druge, za Boga po primjeru Isusa Krista.

Razmišljanje uz evanđelje IX. nedjelje kroz godinu (Mk 2, 23 – 3, 6), god. B.

  Novosti i događanja - Sve