s. Marijana Novosel, F.D.C.     05.05.2024.

Izbor s posljedicom

Život sačinjavaju izbori. Izbori koje svakodnevno činimo. Iako se ponekad ne čine važnima i značajnima, uvelike oblikuju naš život, našu osobnost i karakter. Svi činimo određene izbore bili mi njih svjesni ili ne. Ti izbori ponekad mogu biti za nas dobri, a ponekad loši. No, kriterij koji nas uvijek vodi pri našem odabiru, ona nit vodilja naših izbora su naše želje i čežnje. Ljubav prema određenim stvarima ili ljudima usmjerava naše djelovanje. Želimo dobro našim voljenima stoga naše odluke upravljamo u tom smjeru.

Upravo je ljubav bila ta koja je Boga potaknula na izbor da pošalje svoga Sina i da preko Njega oblikuje i usmjeri svijet. Važnost izbora i posljedica koje oni imaju za naš život ističe i sam Isus kada kaže „Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas i postavih vas da idete i rod donosite i rod vaš da ostane te vam Otac dadne što ga god zaištete u moje ime. Ovo vam zapovijedam: da ljubite jedni druge.“ Isus nam govori kako u ovoj situaciji nismo mi ti koji biramo, mi smo oni koji su izabrani. Izbor se ne čini lako i naprasito. Kada se nešto bira, pogotovo ako je u pitanju neka značajna stvar tome se pridaje velika pozornost i vrijeme. S obzirom na ovo saznajemo da nas je Isus odabrao nakon pomnog promatranja, posvetio nam je svoje vrijeme i pažnju. Pogledao je u naše srce, u ono što se izvana ne vidi. Vidio je sve ono što nosimo u našoj nutrini, najskrivenije kutke duše i srca. Svjesni smo da nismo savršeni, imamo mane i loše navike, no to Isusa nije spriječilo da nas odabere. Znao je da ono dobro u nama može prevladati sve ono što je potrebno ispraviti. Izabrani smo u slobodi, jer Isusa nije ništa uvjetovalo da nas izabere. Napravio je izbor po svojoj želji.

Tako i mi činimo izbore u vlastitoj slobodi. Upravo u njoj će biti vidljivi plodovi ljubavi koje smo primili i koju trebamo svjedočiti dalje. Svojim izborom Isus nam je iskazao veliko povjerenje. Ako ovdje zastanemo na trenutak ne možemo ostati ravnodušni. Iskazano nam je povjerenje, kao i ljubav. Stoga smo dužni činiti drugima kako je učinjeno i nama. Moramo dati ono što smo primili kako bi urodilo plodom - iskazati ljubav i povjerenje, i nakon određenih pogrešaka. Pružiti ruku i učiniti koliko je do nas da bismo svjedočili Ljubav koja nas vodi.


Komentar na evanđelje VI. vazmene nedjelje (Iv 15, 9-17)
 

  Novosti i događanja - Sve