s. M. Tea Barnjak, FDC    22.05.2022.

Isusov oproštaj od učenika - riječi poticaja i ohrabrenja

Dobro nam je poznato da onaj tko priprema oproštajni govor nastoji u njemu sažeti bit svoga dotadašnjeg života te biranim riječima opisuje sjećanja, događaje, iskustva… Pritom nastoji riječima prenijeti i ono što bi možda želio da se nakon njegova odlaska (na drugo radno mjesto, preuzimanje nove, službe, odlazak u mirovinu…) nastavi, poboljša ili sačuva.

Današnji evanđeoski ulomak donosi nam nekoliko redaka iz Isusova oproštajnog govora učenicima. Isusove riječi trebale su osnažiti učenike u vremenu koje dolazi nakon Isusovog odlaska tj. smrti. One su i nama danas, u sadašnjem trenutku naše vjere i života, poticaj i ohrabrenje.

 

U isječku Isusova oproštajnog govora uočavamo nekoliko tema: ljubav, obećanje Branitelja, mir. Dok se oprašta od učenika, on ih ne plaši budućnošću kojoj oni idu ususret, nego ih potiče i ohrabruje.

Ljubav je praktična
Isus zahtijeva od učenika ne apstraktnu, već praktičnu ljubav. To je ljubav koja se iskazuje čuvanjem njegove riječi. Samo onaj tko Isusa ljubi kadar je ponajprije čuti njegovu riječ, a potom ju i sačuvati jer se čuva samo ono što je važno.

Branitelj s posebnim zadatkom
Nakon Isusova odlaska učenici će se, zajedno s ostalim njegovim sljedbenicima, unutar svojih zajednica suočavati s različitim nesigurnostima i izazovima. Stoga im Isus obećava Branitelja – Duha Svetoga. Njegova je uloga poučavati i dozivati u pamet tj. podsjećati na ono što je Isus činio i govorio. Branitelj je jamac prisutnosti i aktualizacije Isusovih riječi i djela.

Mir je izvor radosti
Isus svojima daje mir prije uskrsnuća. Njegov mir je drukčiji od svih ljudskih vrsta i načina mira. Taj mir nije „Pax Romana“. Ovaj mir liječi/ozdravlja preplašena ljudska srca suočena sa strahom pred smrću. Strah ne može ništa onomu čije je srce ispunjeno mirom. Strah je izvor nemira, a mir je izvor radosti.

Na temelju današnjeg evanđeoskog ulomka razmišljajmo danas ili tijekom tjedna te pokušajmo odgovoriti na sljedeća pitanja:

  • Ima li što važnije od Isusove riječi? Kakva je moja ljubav: praktična ili skeptična?
  • Vjerujem li da je Duh Sveti i danas djelatan kao Branitelj, kao onaj koji poučava, potiče, podsjeća?
  • Odakle nemir ako je Isus dao i daje svoj mir?

Razmišljanje uz evanđelje VI. vazmene nedjelja (Iv 14,23-29), god. C

  Novosti i događanja - Sve