s. M. Tea Barnjak, FDC    23.06.2019.

Imam li snage ići za Isusom?

Tema današnjeg evanđeoskog ulomka je nasljedovanje Isusa. Ono se ne događa samo od sebe. Njemu prethodi trenutak prepoznavanja Isusa koji vodi do ispovijesti koju svatko od nas treba osobno izreći samomu Isusu: Da, ti si Krist – Pomazanik Božji! On je Mesija, Izabranik, on je onaj u kojemu je Bog najdjelatnije i prisutan u našem svijetu. On je onaj po kojemu Bog objavio sebe i prestao nam biti skriveni Bog. Kad svjesno ispovjedim da je Isus Krist – Pomazanik Božji, tek tada mogu razumjeti da su uz njegov život usko vezani trpljenje, muka, smrt i uskrsnuće koje nam je potpuno rasvijetlilo ove tri prethodne stvarnosti.

Obraćajući se svojim učenicima nakon pitanja „Što govore ljudi tko sam ja?“, Isus ih pita sasvim direktno: „A vi, što vi kažete, tko sam ja?“ Ne želi čuti samo mišljenje onih koju su možda daleko od njega ili mu samo prigodno dolaze, nego ga zanima što o njemu misle učenici, oni koji su s njim svaki dan, koji su bili svjedoci različitim čudesnim događajima, koje je izabrao da budu njegovi najbliži suradnici te da nastave njegovo djelo naviještanja Radosne vijesti. U ime svih Petar odgovara riječima: »Krist – Pomazanik Božji!« Petar je dao sasvim korektan odgovor. Isus jest Pomazanik Božji. Pomazanika Božjega je narod izraelski željno iščekivao, ali malo kasnije pokazat će se da Isus neće ispuniti očekivanja vezana uz Pomazanika. Odnosno neće ih ispuniti na način kako se to očekivalo i pretpostavljalo. Zato on zaprijeti učenicima da nikomu ne kazuju da je on Krist. Nakon prijetnje upućene učenicima naviješta svoje buduće trpljenje, muku, smrt i uskrsnuće. Tek će po ovim stvarnostima kroz koje će stvarno proći Isus pročistiti sliku o svojoj misiji koja nije zemaljska ni politička, ali je ona koja podrazumijeva trpljenje i smrt.

Onaj koji ispovijedi da je Isus Krist – Pomazanik Božji istovremeno prihvaća njegov put koji vodi preko trpljenja i smrti do uskrsnuća, odnosno proslave. Na tome putu sam Isus za sve buduće nasljedovatelje postavlja uvjete: slobodan odaziv, prihvaćanje njega za Učitelja i ustrajnost u hodu za njim pa i uz cijenu smrti. Isus je svojim prihvaćanjem križa kao sredstva po kojem nas je otkupio od grijeha i smrti pokazao da je sloboda doista sposobnost za dobro, da ljubav traži odricanje i podrazumijeva patnju i odbačenost i da nasljedovanja nema bez ustrajnosti unatoč mogućim preprekama i poteškoćama. Pitanje koje nam se nameće zahtijeva osobni odgovor: Imam li snage ispovjediti vjeru u takvoga Krista – Pomazanika Božjega i nasljedovati ga?

Razmišljanje uz Evanđelje XII. nedjelje kroz godinu (Lk 9,18-24), god. C

  Novosti i događanja - Sve