s. M. Cecilija Horvat, FDC    11.11.2017.

Gabriel Cano - svjetski poznat flautist u našem samostanu u Novoj vesi

U petak, 10. studenog 2017., u samostanu Gospe Lurdske, u Zagrebu, ugostili smo vrhunskog svjetskog flautistu Gabriela Cano, koji je za naše sestre, postulantice i kandidatice održao prekrasan koncert na flauti. Susret i koncert su ostvareni na temelju dugogodišnjeg poznanstva i glazbene suradnje sestara (s. M. Cecilije Horvat i s. Gordane Igrec) s Gabrielovom suprugom, Rašom Vizek, profesoricom flaute.

Gabriel Cano je rođen 1983. u Venezueli (Maracaibo). Studirao je u Berlinu (Universität der Künste) i u Parizu (Conservatoire Superieur de Paris; Conservatoire Hector Berlioz), a usavršavao se na različitim sveučilištima te muzicirao s različitim orkestrima u Venezueli, Švicarskoj, Italiji, Austriji, Francuskoj, Njemačkoj, Rusiji, Nizozemskoj, Velikoj Britaniji, Americi, Švedskoj, Norveškoj, Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima itd. Također, Gabriel je snimio i nekoliko CD-a sa Simfonijskim orkestrom Venezuele Simón Bolívar.

Na koncertu je Gabriel izveo na flauti djela J. S. Bacha, C. Ph. E. Bacha, M. Maraisa, G. Ph. Telemanna, a na kraju koncerta darovao nam je pravu glazbenu poslasticu, kompoziciju Syrinx Claude Debussya. Tijekom koncerta Gabriel je pokazao svu raskoš svog talenta, energiju mladosti i ljepotu glazbe. Izvedba programa je bila i više nego profesionalna, nadahnuta Gabrielovom ljudskošću, a iznad svega skromnošću, koja je od početka koncerta osvojila simpatije ove „male“ publike.

Dragom Gabrielu i Raši, hvala na divnom koncertu i radosti koju su nam priuštili ovim susretom. Hvala za sve dragocjene trenutke zajedništva u našem samostanu.

I njima i nama želimo još puno lijepih koncerta i što dubljeg poniranja u glazbu, koja „izražava ono što se ne može reći, a o čemu je nemoguće šutjeti“ (usp. Victor Hugo).

O Gabrielu Cano vidi: http://www.gabrielcano.net

Galerija slika:

  Novosti i događanja - Sve