Matija Barberić    24.03.2017.

Dugogodišnja Josipova službenica proslavila rođendan u Svetištu

„Dobrodošla doma“ – riječi su kojima mons. Antun Sente, ml., rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa, redovito pozdravlja i izražava dobrodošlicu časnoj sestri Benjamini Radić, iz reda Kćeri Božje ljubavi, koja je većinu svoga života provela služeći kao sakristanka u Josipovu svetištu.

Sestra Benjamina pohodila je uoči svetkovine svetog Josipa omiljeno Svetište kako bi svjedočila rijeci hodočasnika koja se slijevala u zagrljaj svetog Josipa, a u srijedu 22. ožujka 2017. godine, prigodom desete srijede Velike pobožnosti svetom Josipu, izrazila je svoje dojmove i oduševljenje.

Od 1975. godine, 28 godina služila je svetom Josipu i uz mukotrpan rad, lijepe i teške trenutke, surađivala je i pomagala mons. Marijanu Radanoviću u izgradnji i razvijanju Josipovog svetišta.

„Ovih dana, gledajući rijeke hodočasnika, rekla sam: 'O prečasni, ti to odozgo gledaš i raduješ se.' Sjećam se kako mu se srce znalo stisnuti i poticao nas je da molimo da ovo Svetište ne zamre, da ide naprijed, a onda je dragi Bog poslao ovog ovdje pored mene“, radosno je pokazala na mons. Sentea koji joj je izrazio zahvalnost, kao i svim časnim sestrama koje su služile u Svetištu zajedno s mons. Radanovićem, jer sve lijepo što se ovih dana u Svetištu obistinjuje plod je njihovog rada i zalaganja.

Sestri Benjamini mons. Sente i župni zbor „Sveti Josip“ čestitali su zatim rođendan i darivali je prigodnim poklonima.

Desetu srijedu pobožnosti u karlovačko Svetište hodočastili su vjernici Dugoreškog dekanata predvođeni vlč. Brankom Risekom, župnikom Župe blaženog Alojzija Stepinca, koji je slavio svetu misu u zajedništvu s mons. Antunom Senteom, ml., o. Czeslawom Bielenom iz karlovačke Župe BDM Snježne-Kamensko i vlč. Ivicom Tollom, župnikom Župe svetog Antuna Padovanskog iz Generalskog Stola. Svetu misu pjesmom je animirao zbor „Sveti Josip“ predvođen časnom sestrom Blandinom Rakarić.

Mons. Sente u svojoj se homiliji osvrnuo na misna čitanja kazavši kako i u današnjem vremenu često imamo zakone koji su u suprotnosti s onim prvotnim i naravnim Božanskim zakonom i svi se slijepo drže tih zakona pa čak i ako oni vode u propast.

„Dolazi do apsurda da se zakonom treba ozakoniti da život treba čuvati. Isus se poziva na onaj izvorni Božji zakon kojega se treba držati i po kojem živjeti“, naglasio je mons. Sente. Istaknuo je bl. Alojzija Stepinca kao onoga koji je slijedio taj Božji zakon i nije ga se bojao svjedočiti i živjeti, pa čak i protivno ondašnjim ljudskim zakonima.

Pod dojmom proglašenja Godine svetog Josipa, mons. Sente propovijedao je vjernicima da je Nacionalno svetište svetog Josipa ideja kardinala Stepinca, te iako tada zamišljeno na zagrebačkoj Trešnjevci, zbog ratnih prilika izgrađeno je u Karlovcu, a mons. Marijan Radanović učenik je blaženog kardinala i sam Stepinac poticao ga je i ohrabrivao na izgradnju Svetišta.

„Dok sam osluškivao ovo prvo čitanje u kojem je Mojsije posrednik između Boga i naroda, usudim se ustvrditi da je blaženi Stepinac naš hrvatski Mojsije koji je živio za Boga i te Božje istine i zakone tako snažno i tako razumljivo uprisutnio i predao svom hrvatskom narodu“, poručio je rektor Svetišta.

Na kraju svete mise svećenici su predvodili vjernike u čašćenju svetog Josipa ophodom oko zavjetnog kipa.


IZVOR: http://www.zg-nadbiskupija.hr
 

Galerija slika:

  Novosti i događanja - Sve