L. P. G./nedjelja.ba    08.03.2018.

Članovi Austrijske biskupske konferencije slavili misu u svetištu Drinskih mučenica

U sklopu svojeg proljetnog zasjedanja i boravka u BiH članovi Austrijske biskupske konferencije (ABK) posjetili su 7. ožujka KŠC Sv. Josip i slavili misu u crkvi Kraljice Sv. Krunice u Sarajevu.

Prije svete mise članovi ABK-a posjetili su Katolički školski centar (KŠC) Sv. Josip gdje su ih s tom institucijom upoznali pomoćni vrhbosanski biskup i promicatelj projekta Škola za Europu mons. Pero Sudar i ravnatelj sarajevskog KŠC-a vlč. Mario Ćosić.    

Misno slavlje u svetištu Drinskih mučenica, među kojima je i Austrijanka s. Berchmana Leidenix, predslavio je i prigodnu propovijed uputio biskup Biskupije Klagenfurt mons. Alois Schwarz u zajedništvu s predsjednicima Biskupske konferencije BiH i ABK-a – vrhbosanskim nadbiskupom Vinkom kard. Puljićem i bečkim nadbiskupom Christophom kard. Schönbornom, biskupima dviju Biskupskih konferencija i apostolskim nuncijem u Bosni i Hercegovini Luigijem Pezzutom, a uz koncelebraciju sjemenišnih odgojitelja, profesora i drugih svećenika. Sudjelovali su bogoslovi, redovnice, učenici i djelatnici KŠC-a te brojni sarajevski vjernici.

Na početku misnog slavlja nazočnima je riječi pozdrava i dobrodošlice uputio vlč. Ljubo Zelenika, rektor crkve Kraljice Sv. Krunice i odgojitelj u Internatu KŠC-a Sv. Josip.

Mons. Schwarz, biskup Biskupije Klagenfurt koja od 2004. njeguje partnerstvo s Vrhbosanskom nadbiskupijom pokazujući sestrinski osjećaj za njezine prilike i potrebe, istaknuo je veliko zadovoljstvo zbog nazočnosti članova ABK-a u KŠC-u i crkvi Sestara Kćeri Božje Ljubavi čiju je družbu utemeljila jedna Austrijanka, Majka Franziska Lechner, koja je svojedobno na tom mjestu osnovala školsku instituciju. 

„Mi smo ovdje na mjestu gdje mučenice sestara Kćeri Božje Ljubavi imaju svetište. Sestre se znale da ima nešto za što se isplati živjeti, ali i sigurnost da ima nešto za što se isto tako isplati umrijeti“, kazao je mons. Shwartz u propovjedi koju je s njemačkog prevodio mons. Pavo Jurišić.

Osvrnuo se i na KŠC kazavši kako ta institucija pokušava dati obrazovanje i životnu formaciju. „Važno je da u ovoj školi uz katolike u klupama sjede i pravoslavci i muslimani te što zajedno mogu i učiti. Uvjeren sam da oni i nakon školovanja mogu zajedno živjeti“, rekao je propovjednik zahvalivši svim odgojiteljicama i odgojiteljima te učiteljicama i učiteljima na njihovu angažmanu u svjetlu dijaloga, humanizma i kršćanskih vrijednosti.  

„Papa Franjo je jednom citirao jednu izreku 'Da bi se odgojilo jedno dijete, potrebno je čitavo selo'. Ova škola je jedno 'čitavo selo' u gradu Sarajevu. Želim da imate mnogo radosti u ovom zajedništvu i tu radost dalje dijelite“, poručio je biskup Schwarz.

Na kraju bogoslužja svi su se nad/biskupi i svećenici s vjernicima pomolili kod sporednog oltara sa slikom Blaženih Drinskih mučenica.

Misno slavlje obogatili su čitači i pjevači – učenici KŠC-a i zbor Internata KŠC-a Sv. Josip predvođeni ravnateljem vlč. Marijem Ćosićem i odgojiteljima vlč. Ljubom Zelenikom, s. Antonijom Lučić i s. Leonardom Pirner.


PROPOVIJED BISKUPA SCHWARZA U SVETIŠTU DRINSKIH MUČENICA

Dragi kardinali, dragi biskupi, dragi svećenici;

draga mladosti, drage odgojiteljice i odgojitelji, drage nastavnice i nastavnici u ovoj školi, drage časne sestre!

Jako smo zahvalni da imamo mogućnost biti u ovoj školi i ovom samostanu koje je utemeljila Austrijanka majka Franziska Lechner. Sestre Kćeri Božje ljubavi nadaju se da će uskoro majka Franziska Lechner biti proglašena blaženom.

Mi smo također ovdje na mjestu gdje se časte mučenice sestara Božje ljubavi. Sestre su znale da u životu postoji nešto za što se isplati živjeti, ali i sigurnost za koju se isplati umrijeti. Židovski filozof i rabin Abraham Joshua Heschel kazao je: Mučenik je svjedok svetosti usprkos zla; svjedok je transcendentnosti i transcendentne orijentacije čovjekova bitka.   

U ovoj školi ovdje mladi se odgajaju i dobivaju vjerski odgoj. U ovoj školi vrijede pravila koja je Mojsije dozvao u sjećanje svom narodu. Ovdje vrijedi deset biblijskih zapovijedi u kojima je životna mudrost za preživljavanje čovječanstva. Važno je da se danas uvijek iznova prisjećamo ovih deset biblijskih riječi. U nekim zapadnoeuropskim zemljama važno je tih deset riječi čitati otraga prema naprijed. Najduža deseta zapovijed koja govori da čovjek ne smije poželjeti. U ovih deset riječi nalazi se vaša mudrost i vaša fromacija, rekao je Mojsije.

To vrijedi također i za ovu školu jer ova škola pokušava prenijeti obrazovanje i odgoj kao životni nazor. Veliki je dar da u ovoj školi u razredu jedno pored drugoga sjede i jedni s drugima uče muslimani, pravoslavni i mnogi katolici. Uvjeren sam da na taj način nakon školovanja mogu živjeti jedni s drugima.

Zahvaljujem svim odgojiteljicama i odgojiteljima, nastavnicama i nastavnicima da prenose djeci europske vrijednosti, humanizam i kršćanstvo. Papa Franjo citirao je jednom izreku: Potrebno je cijelo selo da se odgojilo jedno dijete. Ova škola je jedno cijelo selo ovdje u gradu Sarajevu. Želim da u ovom zajedništvu imate puno radosti i da jedni s drugima dijelite život. Uz sve poštovanje prema novim medijima i internetu, preporučujem budnost da ne bi postepeno svijest i inteligencija otišli predaleko jedno od drugoga. I želim također da u svemu, što u svom životu činimo, ne bude umanjen govor srca jer je Isus u propovijedi na gori rekao da se ne radi samo u djelima nego i o srcu. Amen!


Galerija slika:

  Novosti i događanja - Sve