s. Marija Medved, FDC    07.07.2019.

Biti Isusov učenik

Današnje evanđelje pred nas stavlja nekoliko slika koje i danas možemo vrlo dobro primijeniti u svojim životima.

            Prva slika je slika poslanja. Isus šalje drugih sedamdestdvojicu učenika i to po dvojicu pred sobom. Ovaj redak otkriva nam da je jedna grupa učenika već na putu poslanja, a Isus šalje drugu grupu u svaki grad i svako mjesto. Božja riječ poslana je svima, ona je dostupna svakom čovjeku i do njega će doći na ovaj ili onaj način, pitanja je samo ljudske slobode želi li i hoće li osoba čuti, prihvatiti i prigrliti Božju riječ. Ta se slika očituje u ostanku učenika u kući u koju ih prime.

            Druga slika su zahtjevi poslanja. Isus je vrlo konkretan i jasan u onome kako treba izgledati njegov učenik. Prije svega šalje ih po dvojicu ispred sebe. Nikada učenik nije sam u trenutku poslanja, uz njega je njegov bližnji koji mu je istovremeno i oslonac i korektiv. Što je samo znak da Isus od nas traži svakodnevnu vježbu u ljubavi prema bližnjemu. Potom ih poziva da sa sobom ne nose ništa, ni kese, ni torbe, ni obuće, da nikoga putem ne pozdravljaju. I odmah im daje do znanja da je poslanje izuzetno zahtjevno i teško, puno izazova jer ih šalje kao janjce među vukove.

            Treća slika je poziv na molitvu za nove radnike. Ovaj poziv zvonko odzvanja i dan danas 'Žetva je velika, ali radnika malo. Molite dakle gospodara žetve da radnike pošalje u žetvu svoju!' Poziv vrlo konkretan, molite da uvijek ima radnika koji će biti spremni odgovoriti na zahtjevnost poziva i živjeti ga autentično i vjerno. Težak je i prvi i drugi zadatak, ali moguć. Sjetimo se u svojim molitvama zahvaliti za sve radnike u žetvi Gospodnjoj i molimo za nove, da Isus ima s kim računati.

            Četvrta slika – možemo ju nazvati učinci djelovanja/poslanja. Vrativši se, učenici su radosni zbog sve što su vidjeli na putu i činjenice da ima se zlodusi pokoravaju. Isus i ovoga puta izdiže pogled svojih učenika iznad zemaljske stvarnosti. Prije svega im otkriva da im je dana vlast da se bore protiv neprijatelja, a drugo da se raduju što su im imena zapisana na nebesima.

            Dragi brate i sestro, često puta i sami ostajemo čvrsto vezani za ovozemaljske stvarnosti, ne razmišljamo o duhovim dobrima. Pokušajmo danas zastati, razmisliti o svom životu i o svom poslanju. Jer i ti si učenik Isusov, pozvan širiti riječ Božju. Svi ovi zahtjevi vezani su i za tebe. I ti možeš imati vlast nad neprijateljem.

Pitanje je samo koliko smo otvoreni poticajima Duha Svetoga, koliko vjerno i autentično živimo svoje poslanje. Poslanje majke, oca, djeteta, supruge, bake, djeda, šefa u velikom poduzeću, radnika, odgojitelja, učitelja, vozača… poslanje Isusova učenika. Odvaži se vjerno živjeti svoje poslanje.

 

  Novosti i događanja - Sve