s. Marija Medved, FDC    27.04.2019.

Ako ne vidim…

Današnji odlomak Ivanova evanđelja možemo nazvati evanđelje vjere. Često puta apostola Tomu nazivamo 'nevjerni' kao da mu na leđa želimo natovariti svu težinu nevjere u uskrsloga Krista.

Kada malo bolje razmislimo nije li slika apostola Tome u svima nama. Svi smo mi bar nekada zastali nad praznim grobom promišljajući Kristovo uskrsnuće. Zamišljajući sliku uskrsnoga jutra, Marije Magdalene koja, nakon tri godine intenzivnog druženja s Kristom, nije prepoznala svoga Učitelja sve dok joj se nije obratio imenom. Ili pak dvojicu učenika koji hitaju na prazna grob kako bi se uvjerili u svjedočanstvo Marije Magdalene. Ti nam evanđeoski redci svjedoče da je Marija Magdalena vidjela uskrslog Krista, no nije ga smjela dotaknuti, Ivan i Petar vidjeli su prazan grob, a poslije i uskrsloga Krista. Njihovo svjedočenje vjere temelji se na onome što su vidjeli i čuli.

Toma u današnjem ulomku evanđelja predstavlja sve nas. Za nas ljude je normalno komunicirati preko osjetila. Naše oči daruju nam svu ljepotu boja i oblika onoga što nas okružuje, naše uši daruju nam milinu zvuka, glazbe i sigurnost kada čujemo poznati glas napose kada smo u neizvjesnosti ili nesigurnosti. Naš osjet dodira daje nam sigurnost da nešto jest, da postoji u svojoj biti. Zato i Toma postavlja uvjete: „Ako ne vidim na njegovim rukama biljeg čavala i ne stavim svoj prst u mjesto čavala, ako ne stavim svoju ruku u njegov bok, neću vjerovati.“ Toma želi vidjeti Isusove rane, jer to je posljednja slika Učitelja koja mu se usjekla u pamćenje. Toma želi dotaknuti mjesto čavala, kao da se želi uvjeriti u moć i snagu zla koja je pogodila njegovog Učitelja. A najbolnija mu je rana na Kristov boku, jer ona je posljednja i zadana je kako bi se uvjerili da je Krist mrtav. To su uvjeti koje Toma postavlja – i samo kada se ti uvjeti ostvare, vjerovat će.

Koliko puta i sami postavljamo uvjete svome Učitelju. Koliko puta i sami posumnjamo u najveći misteriji naše vjere – misteriji uskrsnuća, jer za to ne postoje dokazi. Koliko puta malakšemo u svojoj vjeri, jer nismo sve svoje pouzdanje stavili u Krista i to uskrsloga. O, 'blaženi koji ne vidješe, a vjeruju'!
Divno je uvidjeti Kristovu ljubav i prije svega strpljenje sa svakim od nas. Tomi je Isus rekao: „Prinesi prst ovamo i pogledaj mi ruke! Prinesi ruku i stavi je u moj bok i ne budi nevjeran, nego vjeran.“

Danas zahvalimo Kristu što ima strpljenja s nama, što zna čekati puninu našeg vremena kada ćemo ili kada spoznajemo misteriji naše vjere. Zahvalimo i za dar vjere koju smo dobili još na krštenju i molimo žarko i predano da nam Gospodin umnoži vjeru. Da ne posustanemo i ostanemo vjerni sve do smrti. Ali nemojmo odustati od traženja, jer o tome nam svjedoči apostol Toma u današnjem evanđelju. Tražio je i dobio je. I povjerovao je!

Razmišljanje uz Evanđelje II. vazmene nedjelje (Iv 20,19-31), god. C

  Novosti i događanja - Sve