08.03.2016.

Tema: A ti, dijete, prorok si Svevišnjega (Lk 1, 57 – 80)
 

Kratka uvodna molitva

Gospodine Isuse, otvori naša srca za tvoju riječ. Daj nam razumijevanje onoga što nam želiš reći i milost da spoznato provedemo u život. Amen!
 

Dva motivacijska pitanja

1. Postoje li danas proroci? Obrazloži.
2. Pred kime najlakše priznaješ svoje pogrješke ? Zašto?
 

Kratki uvod u čitanje teksta

U životu nam neka osoba može pružiti praštanje, osjećaj prihvaćenosti i ljubavi te nam tako pokazati put do Kristova srca koji uživa obasipajući nas svojim milosrđem i praštanjem. A ima li to veze s Ivanom Krstiteljem, zaključite sami. Pročitajmo što nam o njemu piše evanđelist Luka!   (Lk 1, 57 – 80)
 

Pitanja za razumijevanje teksta

1. Kakva je bila reakcija Elizabetinih susjeda i rođaka kada su čuli da je rodila (r. 58)?
2. Zašto su se protivili majčinoj odluci da sinu dadne ime Ivan (r. 61)?
3. Koji je razlog Zaharijina blagoslivljanja Boga u trenutku kada je progovorio (rr. 68b - 69)?
4. Od koga će Bog spasiti svoj narod (r. 71)?
5. Na koji način će Ivan pružiti spoznaju spasenja svom narodu (rr. 77b – 78)?
 

Pitanja za aktualizaciju teksta        

1. Raduješ li se životu neke osobe i njezinoj prisutnosti u tvom životu? Zašto?
2. Kakvi se u tebi bude osjećaji u trenutku kada te imenom zove osoba koja te voli i poznaje, a kakvi kada čuješ glas osobe neprijateljskog stava?
3. Tko su ili što su tvoji „neprijatelji“ i kako se obračunavaš s njima?
4. Bojiš li se ići na ispovijed ili to činiš s lakoćom? Obrazloži.
5. Što za tebe znači iskustvo u kojem si primio/la oproštenje od nekoga?
 

Igra ili aktivnost u vezi s tekstom

Napiši, poput Zaharije, vlastiti hvalospjev Gospodinu za sve što je učinio u tvom životu. On je nagovijestio Ivana koji će „pružiti spoznaju spasenja narodu njegovu po oproštenju grijeha njihovih“. Zahvali i ti za osobe koje su ti svojom ljubavlju i praštanjem otvorile put prema dubljoj spoznaji Boga.
 

Primjer iz života              

“Imam jedan primjer s mojim kolegom s posla koji je bio srpske nacionalnosti, a ja sam imao problema s neumjerenim nacionalizmom. Nisam htio priznati da sam neumjereni nacionalist i da mrzim Srbe. U tom kolegi sam gledao četnika, a ne čovjeka. Sudionik sam Domovinskoga rata i stavljao sam sve Srbe u isti koš, nisam im mogao oprostiti što su ratovali protiv Hrvatske i Hrvata, što su mnogi branitelji poginuli, što su učinili zlo mome narodu. S tim kolegom nisam ulazio puno u rasprave, ali smo osjećali odbojnost jedan prema drugome. Moj šef je saznao za naša prepucavanja i premjestio ga na drugi objekat. Ja sam i dalje sebe smatrao nevinim i pravednim. Velečasni Arhar iz Slovenije jednom mi je rekao: “Nemoj ga mrziti, blagoslovi mu srce!” Naravno, velečasnog Arhara nisam poslušao, nego sam ga i dalje mrzio sve dok me sam Gospodin nije doveo do p. Borisa Tandarića, misionara iz Ugande koji me upozorio da sam ja mrzitelj Srba, da ja ne mrzim samo tog kolegu nego sve Srbe. Te riječi su me potaknule na razmišljanje i odlučio sam svoju mržnju potpuno izbaciti iz sebe. Otišao sam na životnu ispovijed. Kada sam u srcu čvrsto odlučio da ću se odreći mržnje i da ću oprostiti, dogodilo mi se da nisam samo dobio mir u srcu nego se i moja situacija s kolegom potpuno promijenila. Tako je uoči Uskrsa vraćen na objekat i radili smo zajedno noćnu, ali ovaj put je bilo sve u redu.

Nismo se morali puno raspravljati niti tražiti pomirenje jer je i on osjetio da ga više ne mrzim pa se smirio i kao da se nikada ništa između mene i njega nije dogodilo. Zvao me da gledam s njim Pasiju i vidio sam da mu kod nekih scena iz filma teku suze. To mi je bio znak od Gospodina. Vidio sam da je i on čovjek, da i njega Gospodin voli. Prije toga sebe sam smatrao Božjim miljenikom, a kolegu četnikom i zločestim čovjekom, a zapravo da bi promijenio drugog čovjeka, moram prvo promijeniti sebe. Morao sam prvo oprostiti sebi, kolegi i njegovom narodu jer tada sam mogao vidjeti plodove koje bez opraštanja nikada ne bih vidio.”

(http://alfaiomegaduhovniforum.forums-free.com/kako-oprostiti-t129.html)
 

Pet molitvenih nakana

1. Gospodine, daj da se radujemo jedni drugima, molimo te.
2. Gospodine, pomozi nam prepoznati divna djela koja činiš za nas, molimo te.
3. Gospodine, ulij nam u srce milost spoznaje vlastite grešnosti i spremnost otvoriti se tvome praštanju, molimo te.
4. Gospodine, daj da budemo milosrdni jedni prema drugima, molimo te.
5. Gospodine, daruj nam iskustvo istinskog prijateljstva, molimo te.
 

Kratka zaključna misao u obliku molitve

Gospodine Isuse, hvala ti što nam praštaš i grliš nas svojim milosrdnim srcem. Daj nam milost da možemo praštati i ljubiti svoje bližnje i tako im pokazati put prema dubljoj spoznaji tebe koji se raduješ svakom od nas. Ti, koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova! Amen!


Priredila:  s. Marija Beroš, FDC

  Novosti i događanja - Sve