s. Mirjana Potnar, FDC    12.04.2021.

Orguljaška škola na otoku Braču

U organizaciji Katoličkog Bogoslovnog fakulteta, Instituta za crkvenu glazbu, u Bolu na Braču je u crkvi Gospe od milosrđa uz Dominikanski samostan od 6. do 9. travnja 2021. održana Orguljaška ljetna škola koju su pripremili izv. prof. Mirta Kudrna i izv. prof. art. Elizabeta Zalović.

Orguljaška škola prvenstveno je namijenjena studentima, crkvenim glazbenicima različitih visokoškolskih ustanova i učilišta crkvene glazbe te služi svima onima koji u različitim prigodama, osobito liturgijskim slavljima i koncertnim svečanostima, pridonose sviranjem orgulja. Polaznici Orguljaške škole su kroz četiri dana mogli sudjelovati na majstorskim tečajevima orgulja pod stručnim vodstvom gore imenovanih profesora, na probama i animaciji misnih slavlja u samostanskoj dominikanskoj crkvi Gospe od Milosrđa u Bolu koja su prvog dana predvodili don Ivica Huljev, župnik Pučišća i biskupski vikar za otok Brač te zadnjeg dana p. Ivo Plenković, OP. Posebno obogaćujuće predavanje, polaznici su imali u sklopu trećeg dana Škole kada su obilazili, razgledavali te kušali svoje sviračke sposobnosti na orguljama u mjestima: Pučišća, Postira, Supetar, Milna, Ložišća, Donji Humac, Nerežišća uz stručno vodstvo Vinka Karmelića, mag. mus. i Ivana Ščepanovića, mag. mus. koji su govorili o povijesti i mehanici svakog instrumenta u pojedinom mjestu. Cjelokupni program Škole priveden je kraju završnim koncertom svih polaznika Škole posljednjega dana.

Tom prigodom, sestre Družbe Kćeri Božje ljubavi imale su čast da se u svojim zajednicama u Postira, Supetru i Milni na čelu sa svojim predstojnicama s. Klaudijom i s. Zvjezdanom Kovačević te s. Robertinom Šašo odazovu molbi voditelja i polaznika Škole te ih ugoste na njihovu edukativnom razgledavanju i predavanju o orguljama na otoku Braču u sklopu trećeg dana Škole što su sestre rado i učinile. Dok su voditelji napunjali studente i polaznike znanjem, sestre su se pobrinule za tjelesnu hranu te na taj način doprinijele održavanju prve ovakve škole u organizaciji Instituta. I prije samog polaska put Zagreba, sestre su i posljednjeg dana na odlasku, voditeljima i polaznicima Škole iskazale gostoprimstvo te ih ispratile iz supetarske trajektne luke.

Susreti su urodili novim poznanstvima, suradnjama, a posebni obol svemu događanju sestre su dale svojom podrškom svim polaznicima dolaskom na njihov koncert koji se održao u petak 9. travnja na zatvaranju Škole. Na koncertu je pod vodstvom prof. Zalović nastupila i naša s. Mirjana Potnar, polaznica II. god. Liturgijske glazbene kulture. Po završetku koncerta, zajedništvo je nastavljeno podjelom potvrda svim polaznicima o sudjelovanju na Orguljaškoj školi te okrunjeno razmjenom duhovnih i tjelesnih dobara oko zajedničkog stola u Centru za kulturu općine Bol.

Zahvaljujući dragom Bogu na svemu dobru kojim je blagoslovio održavanje I. Orguljaške škole u organizaciji Instituta za crkvenu glazbu, velika hvala upućena je sestrama Kćeri Božje ljubavi koje su svojim gostoprimstvom, toplom riječju, djelom i molitvom, i tjelesno i duhovno okrijepile sve voditelje i polaznike Škole te na taj način još jednom uprisutnile i učinile vidljivom Božju ljubav u svijetu.

 

 

 

Galerija slika:

  Novosti i događanja - Sve