s. Marija Medved, FDC    09.05.2021.

Ljubite jedni druge

Današnje evanđelje završava imperativom: „Ovo vam zapovijedam: da ljubite jedni druge!“ Iv 15,17

Prije ove zapovjedne rečenice, Isus nam daje uputu kako je najlakše ljubiti druge. Štoviše, Isus nam ostavlja vlastiti primjer. Prvi i osnovni uvjet je da ostanemo u ljubavi Kristovoj i to na način kako je on sam ostao. Ljubio je Oca do kraja, čuvao njegove zapovijedi i predao se u potpunosti Njegovoj volji. Samo na takav način naša radost može biti potpuna. No, Isus ide još dalje i poziva nas da imamo snage svoj život položiti za prijatelje. I u tome nam je primjer. Položio je svoj život u ruke Oca iz čiste ljubavi prema Njemu, a to je učinio položivši svoj život u ruke čovjeka koji ga je pribio na drvo križa. Sve je to mirno podnio iz ljubavi prema Ocu i čovjeku.

Kada nam je sve pokazao i sve predao, Isus nas naziva prijateljima jer nam je sve poznato, ništa nam nije skriveno. Nismo sluge koje ne znaju što čini njihov gospodar. Mi smo Isusovi prijatelji. Jedino ljubeći možemo upoznati Boga na ispravan način jer Bog je sama ljubav.

Bog sam šalje svoga Sina ljubeći svakog od nas da bi time grešnom čovjeku osigurao pomirnicu za grijehe. To samo Bog može. Sve nam darovati, sve nam oprostiti. Vratiti nam dostojanstvo koje smo izgubili grijehom. Na nama je samo jedno: čuvati zapovijedi i živjeti po primjeru Isusa Krista.

Za to je danas, možda više nekog ikada prije, potrebna hrabrost. Živjeti autentično i predano svoje poslanje kršćanina i katolika u svijetu. Živjeti po primjeru Isusa Krista. Živjeti ljubav konkretno, punim plućima i bez pridržaja. Time postajemo čuđenje u svijetu. Nije li nam to već od prije poznato? Sam Isus bio je čuđenje u svijetu u svoje vrijeme. Pozvani smo na izazov, avanturu življenja i svjedočenja vlastite vjere i ljubavi prema Bogu i čovjeku po primjeru Raspetoga i Uskrslog Krista.

Jedino i samo tako možemo ostvariti potpunu radost i zajedništvo s Bogom. Odvažimo se biti radosni i obnovimo prijateljstvo s Bogom. Vratimo se pravoj ljubavi i činimo samo on što Bog hoće. Kako bi se u svemu i svima proslavilo Ime njegovo, ljubeći jedni druge.

Razmišljanje uz evanđelje VI. vazmene nedjelje (Iv 15, 9-17), god. B

  Novosti i događanja - Sve