s. Marija Medved, FDC    02.05.2021.

Bez mene ne možete učiniti ništa

Današnje evanđelje ističe koliko je važna naša povezanost s Bogom. Ukoliko smo u Bogu i s Bogom donosimo rod, ali i bivamo uslišani za ono što želimo. Ovdje svakako moramo paziti da naš odnos s Bogom ne bude trgovački tj. da ne bude da nešto dajemo Bogu kako bismo primi za uzvrat ono što želimo.

Razmislimo li malo bolje naša povezanost tj. ukorijenjenost u Bogu čini nas jakima u borbi sa svim navalama svijeta. Što smo više u Bogu, to je i naše svjedočenje autentičnije, kako riječima tako i djelima. To je upravo onaj urod o kojem govori evanđelist Ivan u današnjem evanđelju. Najbolji način kako možemo proslaviti Boga je: da donosimo mnogo roda i da budemo Kristovi učenici.

Kada ostvarimo ova dva uvjeta vidimo koliko je jednostavno zatražiti što god želimo od Gospodina i on će nam to uslišati. No, postoji još jedna stvar koju ne smijemo previdjeti: kada svoj život posvetimo u potpunosti Bogu tada su i naše želje drugačije, naš pogled prema Bogu je drugačiji, naša potreba da što više vremena provodimo u Božjoj blizini je sve veća, navezanost na materijalne stvari postaje sve manja… Drugim riječima mijenja se naša slika o nama samima, stoga je i spoznaja Boga puno dublja. I onaj sveti prostor duše u kojem Bog prebiva napokon dolazi do izražaja.

Tako je sve jednostavno, kada se predamo Bogu i dopustimo da on bude Gospodar našega života. Međutim problem se upravo očituje u toj činjenici predanja. Dati Bogu sve, sve ono što jesam. Dati mu vlast da upravlja mojim životom. Vratiti mu povjerenje, za ukazano povjerenje, vratiti mu ljubav za ljubav… To je nama ljudima malo teže jer volimo biti gospodari vlastitog života, volimo zapovijedati i upravljati… naša logika razmišljanja je drugačija od Božje, štoviše ponekad ne znamo ili smo zaboravili biti ponizni i poslušni.

Isus nam danas jasno poručuje: 'uistinu, bez mene ne možete učiniti ništa!' Zastanimo danas nad svojim životom i pitajmo se gdje je Bog u mom životu? Znam li provoditi vrijeme s Bogom? Znam li u danu pronaći vremena za Boga? Bojim li se prepusti svoj život Bogu?

Razmisli: bez Boga ne mogu učiniti ništa, s Bogom mogu učiniti sve! Izbor je na tebi.

Razmišljanje uz evanđeje V. vazmene nedjelje (Iv 15, 1-8); god. B

  Novosti i događanja - Sve