07.03.2016.

Završetak tečaja za kućne pomoćnice

Zahvalna Bogu, svim sestrama u Družbi, zajednicama u Ugandi a, a posebno zajednici ‘Blaženih Drinskih mučenica’ u Kampali, želim podijeliti radost zbog završetka tečaja pripravnica za kućne pomoćnice. Ova je tečaj, od osnutka zajednice u Kampali, već prošla jedna skupina djevojaka, a sada je svoju obuku privela kraju i druga skupina.

U subotu, 7. studenog 2015., mi sestre iz zajednice u Kampali,  obilježile smo ‘rastanak’ s djevojkama koje su, nakon četiri mjeseca pripreme i poduke primile svjedodžbe i uputile se na nova radna mjesta. Rastanak je započeo slavljem sv. mise. Nakon slavlja sv. mise i druženja sve su se djevojke razišle na nova radna mjesta.

Naš je rad s djevojkama, kućnim pomoćnicama već nadaleko poznat. Obitelji ih traže, mole nas da ih obavijestimo kad neka od njih bude spremna za samostalan rad. Počele smo raditi s devet djevojaka. Šest ih je već završilo tečaj, one su se zaposlile a tri su, već ranije, odlučile otići svojim putem. Djevojke su izrazile zahvalnost nama sestrama, patru Julietu iz družbe Isusovih Apostola, ravnatelju škole za kompjutore. U školi za kompjutore djevojke su dobile osnovno znanje o radu na  računalu. To će im biti od velike pomoći u radu s djecom u obiteljima, jer i ovdje djeca imaju mogućnost i trebaju znati raditi na računalu. Poznavanje rada na računalu omogućuje im također i lakši pronalazak posla te bolju zaradu. Time smo im omogućile "bolji status", a i obiteljima smo dale na znanje da kućna pomoćnica nije samo osoba koja zna skuhati i oprati nego one zna i može više – poznaje i upotrebljava računalo, a time je upućena u svijet novih medija i naprednih komunikacija. Stoga im ti znanje omogućuje da umjesto uobičajene plaće od 40.000 šilingi tj. 10 eura one mjesečno mogu zaraditi 100.000 i više, odnosno 25 eura.

Između šest djevojaka koje su završile tečaj do kraja, pet ih je napustilo našu kuću (zaposlile su se), a šesta koja se zove Fortunate izrazila je želju pridružiti se našoj Družbi. Kad sam joj predložila obitelj kod koje bi mogla raditi ona me upitala: ‘A što s mojim zvanjem?’ Fortunate je vrlo duhovita osoba. Kad je spominjala, izražavala želju da bi htjela biti časna sestra, mi je nismo uzimale ozbiljno jer smo mislile da se šali. Njezina je sestra u družbi sestara Gospe Fatimske, ali Fortunate ne želi poći za njom u isti samostan i družbu, nego želi, kako je sama rekla ‘Činiti Božju ljubav vidljivom kao Kći Božje ljubavi’. Još je rekla: ’Vi ste sestre za sve FDC, a druge su za NRM. Naime, ovdje je opozicijska stranka FDC – “Forum for Democratic Change” - Forum za demokratske promjene. Rekoh vam da je vrlo duhovita i da se zna šaliti. Stoga je i aktualnu, predizbornu situaciju u Ugandi iskoristila za potkrepu svoga izbora. Fortunate je trenutno s nama u zajednici u Kampali dok se ne odluči kamo će dalje. Želimo joj da se među nama dobro osjeća i još bolje snađe.

Vjerujem da će se mnoge naše sestre, dok budu čitale ovaj tekst, prisjetiti početaka naše Družbe. Neke od prvih članica Družbe bile su upravo one kojima je naša utemeljiteljica Majka Franziska Lechner pomagala da se u životu snađu, da budu svjesne svoga dostojanstva te da za svakodnevni život zarađuju poštenim i predanim radom. Kada je primijetila da pojedine djevojke žele biti sestre i pridružiti se njezinoj mladoj Družbi primala ih je ako su bile voljne prilagoditi se i prihvatiti kriterije nužne za formaciju redovnice. Primala ih je da zajedno s njom i ostalima slijede Krista i njegovu ljubav učine vidljivom.

Naša Družba opstoji sve do danas, raste i razvija se i u današnjim okolnostima. Želim da naša Družba stigne na kraj svijeta. Molimo za nova duhovna zvanja, za misijska zvanja. Vinograd je velik, ali je radnika još uvijek malo.

s. M. Vedrana Ljubić, FDC

  Novosti i događanja - Sve