s. M. Karla Mandić, FDC    10.05.2020.

„Vjerujte u Boga i u mene vjerujte!“

U našim životima nema slučajnosti. Stvari se ne događaju slučajno, osobe se ne susreću slučajno. Sve je to u Božjim rukama i on svojom ljubavlju vodi ovaj svijet. Čovjek puno puta zloupotrijebi dobro koje nam je Bog dao, pa se dogode ne tako lijepe stvari koje pogađaju, ruše, bole, ali Bog u svome milosrđu i to može okrenuti na dobro i u tim nam trenutcima progovara  svojim riječima, svojom ljubavi.

Njegova nam riječ ljubavi ove nedjelje donosi ohrabrenje, snagu, mir i utjehu. Sve ono što nam u ovim trenutcima treba. Sve ono za čime u ovim danima čeznemo i kao žedni izvor vode mi tražimo svoj smiraj. Blage riječi utjehe. I Isus nam ih daje. Isus nam govori kao što je govorio svojim učenicima. Onim istim učenicima kojima je oprao noge i govorio o tome da daje svoje Tijelo i Krv, onim istim učenicima među kojima je Juda čiju je izdaju najavio, onim istim učenicima kojima je samo trenutak prije progovorio o tome kako će ga onaj Petar, kojega je prozvao stijenom na kojom će sagraditi Crkvu, zatajiti još te noći. Što se događalo u njihovim glavama, što li u njihovim srcima? Zar je moguće da će se to sve dogoditi? Izdaja, zataja, bijeg, osamljenost, očaj. Njihova su srca bila uznemirena. A Isus ih kao dobri pastir tješi, kao prijatelj koji hrabri svoga prijatelja on im progovara: „Neka se ne uznemiruje srce vaše! Vjerujte u Boga i u mene vjerujte!“ Isus u njihove sjene žalosti i tjeskobe unosi svjetlo nade. Isus ih zove da podignu pogled. Ne svojim snagama, već pogledom usmjerena prema njemu moći će se smiriti njihovo srce. U Bogu je  i naša snaga. On je onaj koji svemu daje smisao. On sve vodi na dobro. Zato vjerujte u njega. On je sama ljubav, on je onaj koji tješi, on je onaj koji donosi smisao. Zato vjerujte u njega. On je onaj koji povija rane, on je onaj koji oprašta grijehe, on je onaj koji i zlo okreće na dobro. Zato vjerujte u njega. A kakav je Bog, kakav je Otac, to nam je Isus pokazao. On nam ga je objavio i on je Put k Ocu. Isusov je život objava, navještaj Oca. Tako naš život treba postati navještaj Isusa Krista: „Tko u mene vjeruje, činit će djela koja ja činim.“ Tko u Isusa vjeruje činit će djela ljubavi.

U našim životima nema slučajnosti. Bog koji sve vodi u svojoj ljubavi u ovo vrijeme koje je na poseban način izvanredno i zahtjevno, za nas ima jasan poziv: „Vjerujte u Boga i u mene vjerujte!“ Ništa se uz svu izvanrednost u njegovom govoru ljubavi nije promijenilo. On i dalje govori, tješi, hrabri, smiruje. On i dalje poziva na ljubav. On i dalje svjedoči da je moguće doći k Ocu. Da! Moguće je! Živi ljubav, istinsku ljubav, prihvaćanje, darivanje sama sebe, ponizno služenje! Živi što je Isus živio! Da, moguće je! Samo vjeruj u Boga i u Isusa vjeruj! Jer Bogu je moguće sve!

Razmišljanje uz evanđelje V. vazmene nedjelje (Iv 14,1-12)

 

  Novosti i događanja - Sve