14.11.2019.

Vjernici iz Velikog Grđevca i okolice na hodočašću „Putevima Blaženica“

U subotu 9. studenoga 2019. autobus vjernika krenuo je iz Velikog Grđevca u Sarajevo, Goražde i Pale na hodočašće blaženim Drinskim mučenicama. Šaroliko društvo – osim 33 župljana Župe Duha Svetoga iz Velikog Grđevca, bilo je hodočasnika iz Zagreba, Bjelovara, Garešnice, Grubišnog Polja, Ladislava i Velike Pisanice. Hodočasnike su predvodili: vlč. Mijo Posavec, župnik župe Veliki Grđevac, s. Ozana Krajačić i s. Danijela Koprek.

Prvo zaustavljanje je u Godinjaku, rodnom selu s. Jule Ivanišević. Ugodne novosti: mještani Godinjaka namjeravaju ostvariti izuzetan pothvat – izgraditi spomen kuću s. Jule. Potajno se nadamo kako će se sličan pothvat ostvariti i u Velikom Grđevcu, rodnom selu naše bl. Bernadete Banje. Osim toga, čuli smo zanimljivosti o bl. Juli i njenom putu u redovničku zajednicu Kćeri Božje ljubavi. Naime, nju majka nije pustila u samostan nadajući se kako će je u starosti njegovati upravo ruke voljene i poslušne kćeri Kate. No, nenadana majčina smrt otvorila je Kati vrata samostana te ona postade s. Jula.

U župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Starom Petrovom Selu dočekao nas je župnik vlč. Ivan Nikolić i uputio riječi dobrodošlice te govorio o životu župe i bl. sestre Jule.
Poznata bosanska velikodušnost dočekala nas je u Sarajevu. Prva duhovna okrjepa dogodila se na sv. misi u crkvi Kraljice sv. Krunice gdje se nalazi i oltar naših Blaženica.

U nedjelju ujutro krenuli smo prema Goraždu. Pridružile su nam se sestre iz sarajevske zajednice, s. Ljilja i s. Zvonimira. Mogli smo puno puta pročitati tekstove o Drinskim mučenicama, no prolaziti njihovim križnim putem od Pala do Goražda, biti u prostoriji gdje se događala njihova posljednja agonija, biti na mjestu njihova stradanja, posebno je iskustvo u kojem nema mjesta ravnodušnosti i koje otvara nove vidike i spoznaje vezane za živote naših mučenica, ali i živote nas samih.
Razmatranje činjenica o njihovu životu pomaže nam otkriti naše slabosti, strahove, neodlučnosti, pomaže nam napraviti određene iskorake. Hrabre redovnice primjer su svima nama da se ne bojimo oduprijeti neprijateljima i progoniteljima da bi sačuvali istinske vrednote.

Nakon svega navedenog, ostaju otvorena pitanja: jesmo li svjesni „duhovnog kapitala“ kojeg imamo u našoj s. Bernadeti i ostalim mučenicama? Koristimo li se njihovim moćnim zagovorom u našim životima?
Na povratku s hodočašća upečatljiva su bila mnogobrojna svjedočanstva koja smo izrekli u autobusu te potvrdili moćan zagovor blaženih Drinskih mučenica.

Anita Blažeković

Galerija slika:

  Novosti i događanja - Sve