14.03.2016.

‘Vjera uvijek pobjeđuje zato što i poraze pretvara u pobjede’

Papa na jutarnjoj misi: Vjera je naša pobjeda 14/01/2016 12:33

Vjera uvijek pobjeđuje zato što čak i poraze pretvara u pobjede. Ali to nije nešto „magično“, nego se radi o osobnom odnosu s Bogom, koji se ne uči iz knjiga. To je Božji dar za koji nam valja moliti – sažetak je Papine jutrošnje homilije u Domu sv. Marte.

Današnje čitanje iz Knjige proroka Samuela govori o porazu Izraelaca od ruke Filistejaca. Bio je to „veliki pokolj“, narod je izgubio sve, uključujući i dostojanstvo. Što je dovelo do tog poraza? Na to pitanje papa Franjo je odgovorio ovako: Narod se malo po malo bio udaljio od Gospodina, živio je svjetovno, štujući idole. Išli su u svetište u Šilo, ali samo kao „kulturalni običaj“; izgubili su sinovski odnos s Bogom, nisu mu se klanjali. I Gospodin ih je ostavio same.

Narod na koncu koristi Kovčeg saveza kako bi pobijedio u boju, kao da se radi o „pomalo magičnoj stvari“. U Kovčegu je bio Zakon – onaj Zakon koji nisu slijedili i od kojeg su se udaljili – napomenuo je Papa. Više nije bilo „osobnog odnosa s Gospodinom“; zaboravili su na Boga koji ih je spasio. I bili su poraženi: 30 tisuća Izraelaca je ubijeno, Kovčeg saveza pada u ruke Filistejaca, a dva Elijeva sina – oni pokvareni svećenici koji su izrabljivali narod u svetištu u Šilu – bili su ubijeni.

Radilo se o „totalnome porazu“. Narod koji se udalji od Boga tako završava – primijetio je Papa. Ima svetište, ali srce nije s Bogom, ne klanja se Bogu. Vjeruju u Boga, ali u Boga koji je pomalo maglovit, dalek, koji ne ulazi u srce i čije zapovjedi ne slijede. To je poraz – naglasio je Sveti Otac. Današnje nam evanđelje, međutim, govori o pobjedi: Gubavac dolazi pred Isusa, klekne pred njega i zamoli: „Ako hoćeš, možeš me očistiti.“

Taj gubavac Gospodinu govori: „Ja sam poraz“, jer nije mogao živjeti u zajednici, uvijek je bio izbacivan, odvajan. Međutim, Isusu kaže: „Ti možeš preobraziti taj poraz u pobjedu“. Pred tim se Gospodin smilova i očisti ga od gube. Tako je jednostavno ta bitka završila u dvije minute s pobjedom. A ona iz prvoga čitanja trajala je čitav dan, a završila porazom. Međutim – primijetio je Papa – očišćeni je gubavac imao nešto što ga je potaknulo da ide k Isusu – imao je vjeru. Apostol Ivan kaže da je naša pobjeda nad svijetom naša vjera. Ona uvijek pobjeđuje.

Poraženi Izraelci iz prvoga čitanja molili su Boga, nosili su Kovčeg, ali nisu imali vjeru, zaboravili su na nju. Gubavac je pak imao vjeru. Sam nam je Isus rekao da se s vjerom pomiču brda. Također je kazao: „Što god tražite od Oca u moje ime, bit će vam. Molite i dat će vam se; kucajte i otvorit će vam se“. Ali s vjerom. To je naša pobjeda – naglasio je Sveti Otac. Homiliju je zaključio prošnjom da naše molitve budu uvijek ukorijenjene u vjeri i da se rađaju iz vjere u Gospodina. Milost vjere se ne uči iz knjiga, nego je dar koji Gospodin daje, ali ga valja tražiti: „Daruj mi vjeru!“ To je naša pobjeda: naša vjera – istaknuo je na koncu papa Franjo.

(hr.radiovaticana.va)

  Novosti i događanja - Sve