s. Katarina Pendeš, F.D.C.    28.04.2024.

Vinograd Božji

Održavanje vinograda zahtjevan je posao. Mladice koje tek rastu potrebno je njegovati, povezivati, uklanjati višak korijenja, obrađivati tlo i još mnogo toga kako bi došlo do ploda, do grožđa. Mladice koje su tek proklijale se povezuju jer su krhke i jak vjetar bi ih vrlo lako mogao slomiti. Tlo se mora sitniti kako bi se uklanjao korov i omogućavalo zemlji da diše i tako primi potreban kisik za korijen. Sve ovo jasno nam daje do znanja zašto Isus koristi sliku vinograda i trsa i loze, ovaj put u pozitivnom smislu za razliku od starozavjetnih usporedbi koje su koristile istu ovu sliku.

Svatko od nas bio je u situaciji kada se mogao usporediti sa tek proklijalom mladicom koja, premda klija, u krhkom je i lomljivom stanju, svaki jači vjetar joj je opasnost i zato je važno da se zaveže, da se čuva, da se ne udaljuje od svog korijena i izvora. Svatko od nas, bilo da je tek zakoračio u hod s Kristom i duhovni život, bilo da živi svoju vjeru godinama, nađe se u krhkom i lomljivom stanju, gdje je najveća opasnost udaljiti se od izvora, ne povezati se s Kristom i njega se čvrsto držati. „Ako tko ne ostane u meni, izbace ga kao lozu i usahne.“ Tek što smo, nakon prvih plodova, pomislili da je nešto naša zasluga i osilili se u svojem uspjehu, odvajamo se od korijena i neminovno sahnemo, jer, ništa dobro što činimo ne bismo mogli bez Krista koji je samo Dobro.

Danas osluškujmo Kristove riječi za naš život, „ostanite u meni i ja u vama.“ Bog također želi da donosimo mnogo roda, da se radujemo onom što on preko nas čini i da rastemo u njegovim darovima i milostima. Ali nas također i uči kako je jedino moguće da budemo plodni i to pomoću jednostavne, a snažne slike vinograda. Ti si loza, ti nosiš plod, s tebe će se ubrati grožđe, od tebe ima puno potencijala, ali samo ako ostaneš povezan s korijenom koji ti daje snagu. Samo ako Krist bude ljubav koja te uči ljubiti bit će i tvoj plod sladak i rodan i što god zaišteš, bit će ti.


Komentar na evanđelje V. vazmene nedjelje (Iv 15, 1-8)

  Novosti i događanja - Sve