s. Marjana Košćak, FDC    23.08.2021.

Tribina Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima – Drinske mučenice

Hrvatski sabor 2011. donio je odluku kojom se 23. kolovoza obilježava spomendan na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima pod nazivom Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

Tim povodom i ove godine je samostan svetoga Frane u Šibeniku na čelu sa gvardijanom fra Ivanom Bradarićem, OFMConv., 22. kolovoza održao je tribinu pod nazivom Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma: Drinske mučenice.

Cilj tribine je progovoriti o svećenicima, redovnicima i redovnicama koji su zbog svojih uvjerenja bili žrtve tih režima. Budući da ove godine slavimo 10. obljetnicu njihova proglašenja blaženima želja organizatora bila je upoznati okupljene sa žrtvom Drinskih mučenica. Na tribini su sudjelovali vjernici, sestre redovnice koje djeluju u Šibeniku i ostali zainteresirani. Sestre različitih zajednica naše Provincije: Granešine, Koprivnice, Nove Vesi, Splita i Zadra prije same tribine u zajedništvu s domaćim vjernicima animirale su liturgijsko slavlje, a na tribini pjevanjem pjesama u čast Drinskih mučenica prenijele osjećaje onih koji su pjesme napisali.

Na početku tribine fra Ivan Bradarić pozdravio je okupljene, podsjetio na povod održavanja i istaknuo važnost sjećanja na žrtve, u ovom slučaju osobito svećenika, redovnika i redovnica. Podsjetio je na značaj don Ante Bakovića koji je svojim zalaganjem doprinio da se čuje o onome što su mnogi od njih podnijeli. Istaknuo je i njegovu važnu ulogu kao svjedoka mučeničke smrti blaženih Drinskih mučenica.

Riječ je, zatim, prepustio s. M. Ozani Krajačić, vicepostulatorici kauze Drinskih mučenica, koja je u kratkim crtama opisala okolnosti pod kojima su sestre posvjedočile svoju vjeru u Krista i prihvatile mučeničku smrt te podsjetila na iskaze svjedoka o njihovu mučeništvu zbog pripadnosti i vjernosti Katoličkoj Crkvi. Okupljene je potaknula kako i sami trebamo svoj život usmjeravati tako da se, po primjeru Drinskih mučenica, ne bojimo posvjedočiti svoju vjeru u Krista živeći prema vrjednotama evanđelja makar morali i položiti vlastiti život. Pozvala je na molitvu Drinskim mučenicama za zagovor u različitim potrebama kako bismo ih što prije mogli častiti kao svete.

U nastavku tribine s. Marija Beroš svjedočila je o svome zvanju. U zaključku istaknula je kako se zvanje može ispravno živjeti tek u potpunom predanju Bogu i Božjoj volji što su učinile i Drinske mučenice.

Na završetku tribine fra Ivan Bradarić pozvao je prisutne na zajedničku molitvu blaženim Drinskim mučenicama.

Galerija slika:

  Novosti i događanja - Sve