s. Mirjana Potnar, FDC    30.12.2019.

Sveta obitelj Isusa, Marije i Josipa

Ovih ćemo dana više puta zastati pred prikazom jaslica u našim Crkvama i domovima. Nekima od njih i sami ćemo biti tvorci. Vjerujem da je postavljanje jaslica bio idiličan događaj za svakoga u domu i posebna radost kako za malene, tako i za velike.
No, pozivam vas! Zastanimo ispred jaslica i vidimo njihovu stvarnost koja ih nadilazi. Što sve one u sebi poručuju. Pustite da sav prikaz pred očima nestane i sva glazba božićnih pjesama u duši prestane te vidite zaista Svetu Obitelj.

Po čemu je ta Sveta Obitelj tako sveta? Zar po tome što imaju situiran život, stan i kuću, dobro prijevozno sredstvo za ono doba, siguran posao i dobru plaću. Ponavljam: Što ih čini svetima?
Zar ne vidimo s jedne strane ženski lik koji vjeruje uz mnoga pitanja. S druge strane, zar ne vidimo muški lik koji je snovao sve napustiti, ali se ipak okrenuo od svog plana? Tu je i dijete, po ničemu posebnije od druge djece, no svi mu se klanjaju. Čovjek bi očekivao kada dobije dijete da mu dođu poznanici na slavlje, a ovdje… ? Ovdje neki stranci – pastiri i magi. Potpuno nepoznati ljudi, a opet zaneseni veličinom toga djeteta.

Pogledaj tu stvarnost koja nadilazi prikaz u jaslama i vidjet ćeš obitelj kojoj nije bilo strano lutanje, bezbroj pitanja i nejasnih odgovora, traženje boljega, putovanje od vrata do vrata, pa, kao i danas, putovanje iz svoje u stranu zemlju poradi preživljavanja i očuvanja egzistencije.
Zar nije i moja obitelj takva? Na fotografiji rođenja svi smo nasmiješena lica, okruženi ljepotom radosti toga događaja, ali uz samu fotografiju znamo da je to doba možda bilo snalaženja sa novonastalom prilikom, briga hoćemo li moći to financirati, hoće li nas bližnji poduprijeti.

Shvati da u svojoj brizi nisi sam i da kad se obratiš Svetoj obitelji onkraj idiličnog prikaza imaš saveznike i da je moguće da i tvoja obitelj, uz sve neprilike koje joj priječe miran život, bude kovačnica svetosti koja se čuva u domu srca bez obzira na to kakva je zemlja u kojoj se nalazi.

Stoga molimo Svetu Obitelj Isusa, Marije i Josipa da podupre naše obitelji u domovini i otvori srca za prihvaćanje novoga života i žrtvu suživota.

  Novosti i događanja - Sve