Anita Mucak    07.06.2017.

Susret misionarki s. Bogdane i s. Marte sa Suradnicima Božje ljubavi

Na IX. formacijskom susretu Suradnika Božje ljubavi održanom u Granešini 5. lipnja 2017. kojem je uz Suradnike, provincijalnu glavaricu s. Goradnu Igrec, FDC i duhovnu voditeljicu s. Danijelu Koprek, FDC, nazočila i nekolicina volontera i sestara Kćeri Božje ljubavi, svojom prisutnošću su nas počastile drage sestre misionarke u Africi s. Bogdana Markić i s. Marta Čović.

Susret održan u Duhovnom centru, smo kao i svaki puta započeli molitvom, nakon koje je uslijedilo kratko osobno predstavljanje suradnika i volontera. Potom smo sa velikim zanimanjem pratili živu riječ sestara koju su popraćene fotografijama podijelile svoje iskustvo u misijama u Ugandi (zemlji Istočne Afrike). Na tom su području sestre s prisutne već 19 godina. Sestre Marta i Bogdana djeluju u mjestu Rushooka u kojemu su sestre po dolasku u Ugandu otvorile prvu kuću. Ovdje su sestre otvorile ambulantu koja je vrlo dobro organizirana, pa dolaze stanovnici iz najudaljenijih mjesta tražiti pomoć, za bolesti tipične za to područje. Isto tako ovdje su sestre otvorile školu i internat za djevojke koje nisu bile u mogućnosti završiti osnovnu ili srednju školu, nudeći im tečaj šivanja, kuhanja, informatike od dvije godine. Uz ove djelatnosti, sestre vode i rade u vrtiću koji se nalazi u župi, a u kojemu je oko dvjesto djece, a uz to pomažu u raznim župnim aktivnostima. Uskoro otvaraju sirotište kojega su izgradili uz pomoć donacija iz Italije, a koje će postati  dom za napušten djecu uzrasta od 2 do 14 godina.

U Kampali, glavnom gradu Ugande, u kojoj radi s. Vedrana, je druga kuća - zajednica sestara koja pomaže djevojkama koje dolaze iz siromašnih obitelji, sa sela, u obučavanju za pomoć u kući bogatih obitelji, kako bi zaradile za život. A treća kuća, koja se nalazi u blizini grada Mbarare, kuća je formacije za novakinje i kandidatice, pripravnice za redovnički život.

Sestre su oduševljeno pričale o svom misionarskom djelovanju u Africi, o svim segmentima života u Ugandi, o njihovim problemima i poteškoćama ali i o radosti koju dijele, o  afrikancima, njihovoj otvorenosti za Boga i ljubavi prema Isusu. Veliki postotak kršćana je u Ugandi, oko 80% .

Susreti s našim misionarkama su poticaj na još jaču molitvu i pomoć kojom ćemo im olakšati svakodnevne žrtve i nastojanja. Zahvaljujući im na  podijeljenom iskustvu ljubavi prema Isusu i bližnjemu, obećali smo da je ovo početak jedne suradnje, kojoj se svi neobično radujemo!

Galerija slika:

  Novosti i događanja - Sve