21.09.2022.

Susret hrvatske katoličke mladeži u Bjelovaru

U subotu 17. rujna 2022. održan je jedanaesti po redu Susret hrvatske katoličke mladeži (SHKM) u Bjelovaru pod geslom „Gore srca“.
Već u ranim jutarnjim satima mnogi mladi uputili su se prema Bjelovaru, a među njima su bile i naše sestre.

Najmlađe od njih imale su i zadatak pripremiti svoj štand na kojem su okupljenim mladima koji su u prijepodnevnom programu na glavnom gradskom trgu, ispred katedrale sv. Terezije Avilske mogli obići štandove 24 različite redovničke zajednice i družbe.
Na svom štandu sestre Marijana Novosel, Karla Mandić, Faustina Sabolić, Katarina Pendeš i Klara Lipovac te kandidatica Matea Koren zajedno s voditeljicom s. Ivanom Margarin predstavile su Družbu svojim kreativnim radovima koje su marljivo izrađivale tijekom ljetnih mjeseci zajedno sa sestrama u svojim zajednicama. Osim ručno rađenih privjesaka, narukvica, krunica i kolačića „sestre Bernadete“, sestre su mladima ponudile i pisane materijale o Družbi, Utemeljiteljici, Drinskim mučenicama te razne sličice, straničnike, kao i magnete.
Dok su zainteresirani mladi prilazili štandu, mogli su čuti ponešto o Družbi, Majci Franziski Lechner te Drinskim mučenicama.
Sudionike Susreta privukla je i kutija „Molitveno blago“ na štandu sestara u koju su, s povjerenjem u molitve sestara, ubacivali svoje molitvene nakane.

Osim sestara koje su bile izlagači na štandu, Susretu su se priključile i s. Marija Beroš s mladima iz župa Granešina, Ivan XXIII. i Čučerje. Mlade je ugostila Župa Hercegovac, gdje su jedni drugima predstavili mjesta iz kojih dolaze, skupa ručali, a zatim se uputili prema centru grada Bjelovara.
Također, bus mladih stigao je s otoka Brača i Hvara, a među njima je bila i s. Mirjana Potnar, koja je u Župi Veliki Grđevac, rodnom mjestu i župi blažene s. Bernadete Banja (suzaštitnice Bjelovarsko-križevačke biskupije), predstavila i približila život i lik blaženih Drinskih mučenica. Ni najjužniji kraj Lijepe naše nije izostao. S mladima iz Dubrovnika stigla je s. Pia Herman, a program i zajednički ručak prije obilaska štandova imali su katedralnoj župi. Naravno, Susretu su se priključile i sestre iz Križevaca, s. Antonela Rašić i s. Marina Šimić, te s. Smilja Čirko iz Siska.

Nakon plesa na Trgu i veselog druženja, koje ni kiša nije mogla pokvariti, obilazaka štandova i Sajma knjiga, u 15 sati krenula je procesija prema stadionu, gdje je u 17 sati bila sveta misa. Po dolasku na stadion, uslijedio je pretprogram s pjesmom i svjedočanstvima, a u isto vrijeme bila je i prilika za sakrament ispovijedi. Krunu Susreta, euharistijsko slavlje predvodio je bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak uz koncelebraciju brojnih biskupa, među kojima su bili apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije nadbiskup Želimir Puljić, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, te brojnih svećenika iz hrvatskih i bosansko-hercegovačkih biskupija.
Na samom početku misnog slavlja okupljene je pozdravio biskup Huzjak te zamolio apostolskog nuncija da Svetome Ocu prenese pozdrave uime hrvatskih biskupa i mladih okupljenih na Susretu. Zatim je mons. Lingua sudionicima Susreta pročitao Poruku pape Franje, u kojoj je Sveti Otac poručio: „Ustanite i posvjedočite s radošću da Krist živi!“
U svojoj pastirskoj riječi bjelovarsko-križevački biskup rekao je mladima između ostalog: „Dragi mladi, mi danas gledamo u nebo, gledamo kišu koja pada, koju smo cijelo ljeto željeli. Ali ja gledam vas i smatram da ste vi ta spasonosna kiša koja natapa zemlju i čini je plodnom.“ Zatim im je kazao da se ne boje upustiti u avanturu stvaranja obitelji ili, ako ih Bog zove, u svećeništvo ili redovništvo te tako stvarati novu klimu u društvu. „Ne bojte se, gore srca!“, zaključio je mons. Huzjak.

Na koncu euharistijskog slavlja, predsjednik Odbora za mlade HBK i šibenski biskup Tomislav Rogić zahvalio je mladima što su „kisnuli za Gospodina“, rekao im da budu uvijek s Kristom i neka njihova srca uvijek budu s Njim i On u njima. Zatim je najavio domaćina sljedećeg Susreta hrvatske katoličke mladeži, Gospićko-senjsku biskupiju te pozvao predstavnike da preuzmu križ SHKM-a.

Program Susreta završen je koncertom benda „Božja pobjeda“ te euharistijskim klanjanjem koje je predvodio don Damir Stojić.

Galerija slika:

  Novosti i događanja - Sve