biskupija-sisak.hr i KBLJ    17.12.2019.

Spomendan blaženih Drinskih mučenica proslavljen u Sisku

Spomendan bl. Drinskih mučenica i Nedjelja Caritasa svečano su proslavljeni 15. prosinca u katedrali Uzvišenja Sv. Križa u Sisku, misom koju je predvodio biskup Vlado Košić u zajedništvu s kancelarom mr. Jankom Lulićem, katedralnim župnikom preč. Markom Karačom i preč. Milanom Begićem, a služio je đakon Tomislav Vojvodić.
Uz brojne vjernike misnom slavlju prisustvovale su i sestre iz sisačke zajednice Kćeri Božje ljubavi.

U homiliji govoreći o blaženim Drinskim mučenicama biskup je podsjetio kako su one, 15. prosinca 1941. ubijene u Goraždu i bačene u rijeku Drinu. „One su mučenice, tim više što su svjedočile kršćansku ljubav prema svim siromasima ne gledajući tko je tko, liječile su i hranile i katolike i pravoslavce i muslimane, a osobito djecu, na Palama u svom domu, koji se zvao 'Marijin dom' te je zato prozvan 'gostinjcem siromaha'. A kako im je uzvraćeno? Dom su im spalili, a njih tjerali da preko Romanije po snijegu pješače do Goražda gdje su ih ti njihovi mučitelji, četnici ubili. One su nam baš pravi primjer Caritasa, tj. ljubavi prema bližnjemu. Sv. Majka Terezija kaže: 'Čovjek je nerazuman, nelogičan i sebičan – nije važno, voli ga! Ako činiš dobro, pripisat će to tvojim sebičnim ciljevima – nije važno, čini dobro! Ako ostvariš svoje ciljeve, naći ćeš lažne prijatelje i iskrene neprijatelje – nije važno, ostvaruj svoje ciljeve! Dobro koje činiš, sutra će biti zaboravljeno – nije važno, čini dobro!... Ako pomažeš ljudima, možeš loše proći – nije važno, pomaži im'. Te su sestre, predvođene predstojnicom s. Julom Ivanišević, svima činile samo dobro, a ubijene su samo zato jer su bile katolkinje“.

Biskup je rekao i kako su Drinske mučenice imale veliku hrabrost suprotstaviti se četničkom nasilju te su radije izabrale smrt i mučeništvo negoli se pokoriti zločincima i tako ostavile snažan spomen u dušama prije svega u svojoj redovničkoj družbi,  Kćeri Božje ljubavi, ali i svih vjernika koji ih veoma štuju.
"Što nam, braćo i sestre, govore tolike žrtve, toliki mučenici, što nam imaju reći danas i Drinske mučenice? One su bile obične sestre, u jednostavnosti svoga redovničkog života činile su male i jednostavne stvari, brinule su se za djecu i siromašne ljude, njihov dom bio je utočište siromaha. I mi smo pozvani da se brinemo za našu potrebitu braću i sestre, da im budemo blizu, da pomažemo onima koji trebaju našu pomoć, blizinu i utjehu. Prilika za to je upravo danas, na nedjelju Caritasa, ali i svaki dan“, zaključio je biskup.

Galerija slika:

  Novosti i događanja - Sve