s. Marija Medved, FDC    06.08.2017.

„Slušajte ga!“

Katolička Crkva danas slavi Preobraženje Gospodinovo. U ulaznoj pjesmi današnjeg euharistijskog slavlja čitamo: „U sjajnom se oblaku ukaza Duh Sveti, i začu se Očev glas: Ovo je Sin moj, Ljubljani! U njemu mi sva milina! Slušajte ga!“

Tek u nekoliko riječi zbijena je bit današnjeg slavlja. Čitamo u Matejevu evanđelju kao Isus sa sobom uze Petra, Jakova i Ivana. Pred tom trojicom učenika Isus se očitovao u slavi Presvetog Trojstva. Pokazao je svoje pravo lice. Kako li su se samo osjećali Petar, Jakov i Ivan? Uz Isusa su vidjeli Iliju i Mojsija. Time je obuhvaćena stara predaja: sve ono što su proroci govorili – kudili ili hvalili – vidljivo je u proroku Iliji, dok Mojsije predstavlja Zakon – ploče Saveza, Svjedočanstva, svijest da je Izrael izabrani Božji ljubljeni narod. Oni su vidjeli samog Boga i govorili s njim lice u lice. To je za pobožnog Židova značilo smrt jer nitko nije smio vidjeti Božje lice i na životu ostati. Koliko ih je samo fascinirao taj događaj vidimo u Petrovoj spremnosti da izgradi tri sjenice. Da se ovaj događaj urezao duboko u srce prisutnih učenika svjedoči nam i drugo čitanje u kojem sam Petra za sebe kaže kako je bio 'očevidac njegova svjedočanstva' (usp. 2 Pt 1,17).

Možemo sami sebe danas zapitati: Tražim li lice Božje? Nastojim li u svojim malim svakodnevnim situacijama prepoznati Božju prisutnost? Ili olako nasjedam na smicalice Napasnika?

Upravo nam današnja svetkovina želi dozvati u pamet i srce Isusov poziv na Preobraženje vlastite nutrine. Poziva nas da svatko sam potraži Božje lice, da se suobličim njemu koji je Ljubljeni sin, kako bi jednom u vječnosti nebeski Otac i za tebe mogao reći: „U njemu mi sva milina!“

Potrudimo se, odvažimo se i krenimo hrabro u borbu prije svega sami sa sobom, kako bi mogli lakše posložiti svoj život po Božjem planu. Onako kako on to uistinu želi, a ne kako bismo mi htjeli. Bog nas i ovdje nije ostavi same, već nam je dao vrlo kratku, ali djelotvornu uputu: „Slušajte ga!“ U današnjem svijetu poslušnost je izgubila na svojoj vrijednosti, autentičnosti i time je polako pala u zaborav.

U Božjoj logici poslušnost je temelj svega. Poslušnost je slika Sina Božjega koji je za nas postao čovjekom, koji je bio poslušan do smrti, smrti na križu. Želimo li postati poput njega, želimo li postati Ljubljeni sinovi i kćeri – trebamo samo slušati i poslušati. Možemo se slobodno pitati: Zašto sam neposlušan? Zato što se treba popeti na goru u osamu, u tišinu.

Uzađimo danas na Goru. Potražimo Krista i njegovo lice. Otvorimo srca i poslušajmo što nam ima za reći. Odvažimo se i slijedimo ga, slušajući i vršeći volju Očevu. 

Razmišljanje uz evanđelje blagadana Preobraženja Gospodinova (Mt 17,1-9)

  Novosti i događanja - Sve