Marina Petričević, kandidatica    13.09.2018.

Sestre i kandidatice na hodočašću mladih Zagrebačke nadbiskupije u Mariju Bistricu

I ove godine mi kandidatice zajedno sa s. Ivanom Ćurić i s. Mirjanom Potnar pridružile smo se mladima Zagrebačke nadbiskupije kako bi zajedno hodočastili Majci Božjoj Bistričkoj 8. i 9. rujna 2018. godine.

Naš put do Marije Bistrice ispao je drugačiji nego što su ga organizatori na čelu sa vlč. Ivanom Valentićem zamislili. Krenuli smo u rano jutro s Glavnog kolodvora te je bilo predviđeno da ćemo vlakom doći do Konjščine. No, vlak je nenadano stao u Podsusedu pa smo bili primorani čekati da bi nastavili naš put. Čekajući, nismo gubile vrijeme! Družili smo se s mladima i pričale im o Drinskim mučenicama, zajedno s njima molile, pjevale, a našlo se vremena i za nogomet. Nakon tri sata čekanja konačno smo krenuli dalje te stigli u Zlatar Bistricu odakle smo pješačili Gospi. Hodali smo radosno uz pjesmu i veselje.

Po dolasku u Mariju Bistricu slavili smo svetu misu. Vlč. Ivan Valentić se u svojoj propovijedi osvrnuo na događaj koji nam se zbio putem te rekao kako nam upravo takve životne situacije mogu i moraju biti one iz kojih možemo iščitati da naši planovi i Božji nisu uvijek isti. Kada čovjek naumi i isplanira jedno te misli da sve vodi i kontrolira do posljednjeg detalja često zaboravi tko je Onaj koji zapravo svime upravlja. Ali zato su baš takve neočekivane situacije one koje nas jako brzo, a često i neugodno vrate u stvarnost. One nas pak drže u poniznosti i opominju da se uvijek iznova preispitujemo i osluškujemo što nam to Bog želi poručiti.

Novonastala situacija bitno je utjecala na daljnji program. Ove godine organizatori su pripremili zabavni, ali i edukativni program koji je trebao hodočasnike bolje upoznati s likom našeg bl. Alojzija Stepinca. Nažalost, zbog nedostatka vremena morali su improvizirati. Animatori su naše vrijeme vješto ispunili pjesmom i raznim igrama.

U kasno popodne zvona su pozdravila hodočasnike koji su u Mariju Bistricu došli pješice preko Sljemena i Čučerja, a među njima bile su i naše s. M. Alberta Patljak i s. Ivana Margarin.

Na Putu svjetla pridružile su nam se i sestre iz naše zajednice u Novoj vesi i Granešine kao i sestre novakinje u pratnji s. Vinke Marović. Na kraju prvog hodočasničkog dana započelo je klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu koje je trajalo cijelu noć.

Drugi dan hodočašća započeli smo pobožnošću križnoga puta nakon kojega su se brojni vjernici pridružili mladima u liturgijskom slavlju koje je predvodio kardinal Josip Bozanić, zahgrebački nadbiskup.

Ovogodišnje hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj obilježeno je geslom: Meni je živjeti Krist, a umrijeti dobitak (Fil 1,12). To geslo na poseban način ocrtava život bl. Alojzija Stepinca čiji nam život pruža primjer kako živjeti ono što smo na ovom 287. zavjetnom hodočašću Mariji posebno razmatrali te smo se obogaćeni tim mislima sretno vratili kući.

Galerija slika:

  Novosti i događanja - Sve