s. Marija Medved, FDC    03.06.2017.

Različiti su dari, a isti Duh!

Svetkovinom Duhova tj. silaskom Duha Svetoga na apostole i Blaženu Djevicu Mariju završava Vazmeno vrijeme. Uskrsli Krist daruje svojim učenicima Duha Svetoga. Ovaj dan nazivamo i rođendanom Crkve. Danom Pedesetnice Crkva počinje svoje javno djelovanje ojačana Duhom Svetim. Isti Duh i danas u nama stvara, djeluje, potiče nas da budemo jedno u Kristu, otkiva nam Pisma i volju Božju za naše djelovanje.

Iako su učenici bili u strahu, neizvjesnosti, možda su poneki bili i razočarani – vidljivo je kako ih susret s Kristom uskrslim mijenja, kako ih ljubav preobražava. U svojoj neizmjernoj ljubavi Krist nam daruje Duha Svetoga, Duha Branitelji i Tješitelja. On je Duh Isusa Krista koji od Oca i Sina izlazi i koga je Sin poslao od Oca u Crkvu. Tako je Duh Sveti svima nama dan kao jednom Tijelu, čija je glava Krist. U rođenju Crkve i susretu Duha u Crkvi, rađa se osjećaj jedinstva u slobodi i radosti, u iskrenom predanju braći i sestrama u Kristu i natjecanju kako bismo jedni drugima iskazali veće služenje. Tim istim Duhom Krist nas veže za sebe, time ispunja našu dušu, daje darove i zadatke koje samo mi možemo ispuniti – time postajemo autentični svjedoci Kristova uskrsnuća. Ukoliko u svemu tome imamo mir duše možemo biti sigurni da smo na pravom putu.

Tako i u današnjem evanđelju Krist daruje svoj mir, šalje apostole po svijetu, daruje im Duha Svetoga i daje konkretni zadatak. Sveti Pavao ističe: „Različiti su dari, a isti Duh; i različite službe, a isti Gospodin; i različita djelovanja, a isti Bog koji čini sve u svim. A svakome se daje očitovanje Duha na korist.“ (1 Kor 12,4-7) Iako nam se često puta čini da smo razjedinjeni ili razvodnjeni svatko od nas čini komadić mozaika koji sam za sebe može izgledati beznačajan, neugledan, pa čak i nefunkcionalna, kao da nema smisla i svrhe. Međutim kada ga uklopimo u dio Božjeg plana tada postaje izuzetno važan, jer Bog računa na tebe, tvoju suradnju i otvorenost poticajima Duha kako bi znao prepoznati u određenom trenutku što je Njegova volja.

Nadalje, često se puta zna dogoditi da isto gledamo, ali jednako ne vidimo; da isto slušamo, ali jednako ne čujemo; da isto živimo, ali jednako ne osjećamo. Upravo se u tome očituje različitost darova, dobro je što smo isti, a nismo jednaki. Predivno je kako je Bog kreativan i dosjetljiv u svojoj ljubavi. Stoga otvorimo se poticajima Duha Svetoga. Ne bojmo se čuti što Bog od nas traži i želi. Koliko god bilo izazovno, pa i nemoguće znaj da Bog ne napušta one koji ga vole svim srcem, jer Bogu nije nitko nevažan.

Razmišljanje uz evanđelje svetkovine Duhova (Iv 20,19-23), god. A

  Novosti i događanja - Sve