S. Antonija Lučić, F.D.C.    04.11.2023.

Proslavljena 20. obljetnica osnutka Dječjeg vrtića Anđeli u Novom Travniku

U subotu,  4. studenoga 2023. Bogu smo zahvalili da vrtić „Anđeli” u Novom Travniku već 20 godina iz dana u dan utjelovljuje načelo majke Franziske Lechner: „Činiti dobro, darivati radost, usrećivati i voditi u nebo!” Utemeljjiteljica je za života molila da njena Družba iz dana u dan utjelovljuje Evanđelje u srca ljudskih bića. Životno načelo Družbe življeno je kroz odgojno i apostolsko djelovanje ovog vrtića. Sestre su kroz 20 godina djelovanja odgajale u životima Božje djece duh i srce. U razdoblju od 2003. godine do 2023. godine, u ovih jubilarnih 20 godina rada, kroz vrtić je prošlo oko 650 djece. Najveća zahvalnost pripada Bogu i vrhunac ovog slavlja bilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio don Žarko Vujica u zajedništvu sa don Antom Ledićem, župnikom župe Presveto Trojstvo u kojoj sestre djeluju već 20 godina kroz rad u župi, školi i vrtiću.

Tijekom misnog slavlja sve je bilo u znaku Anđela. Ministranti su bili djeca koja su pohađala vrtić Anđeli. Misna čitanja i molitvu vjernika  izrekli su Anđeli. Zbor, pod ravnanjem s. M. Mirele Iličić, zajedno s djecom iz vrtića Anđeli animirao je svetu misu.

Don Žarko je u svojoj propovijedi istaknuo da “20 godina rada časnih sestara te nesebično pomaganje roditeljima u odgoju malenih bića, krhkog cvijeća koje treba potporu i oslonac da bi izraslo te propupalo u predivne ljude, nije mala stvar.  Ovo je jedna velika zadaća koju nije moguće obavljati samostalno. Kao što je rečeno, potrebna je Božja pomoć. Možemo povući paralelu s Presvetim Trojstvom te kazati kako su i ovdje tri osobe: roditelji, djeca i časne sestre. Naravno, i naši Anđeli čuvari, koji nas štite i čuvaju te Drinske mučenice čiji nas zagovor prati.”

Zahvalni govor izrekla je prva ravnateljica, ujedno i prva odgojiteljica vrtića s. M. Benedikta Boškić. Tijekom 20 godina, s. Benedikta je iz dana u dan, uz druge sestre odgojiteljice, nastojala kroz rad činiti s djecom Božju ljubav vidljivom u obiteljima s područja Novog Travnika: 

Poštovani gosti, prijatelji našeg vrtića „Anđeli”!

Sve vas od srca pozdravljam i zahvaljujem u ime svih sestara našeg samostana što ste izdvojili danas vrijeme kako biste zajedno rekli Bogu hvala za 20 godina rada i zajedničkog druženja. Naš najljepši dar jest sveta euharistija. Kako ne bih nikoga izostavila, svima vama ovdje i onima koji nisu mogli biti s nama jedno veliko hvala za svaku pomoć. Ovaj vrtić je upravo opstao zahvaljujući vodstvu Božje providnosti preko vas.
20 godina brzo prođe. Nije bilo lako, ali s Božjom pomoći i zagovorom blaženih Drinskih mučenica i zaštitom svetih Anđela išlo se naprijed kroz svaki dan.
Zahvaljujem don Žarku što je prihvatio predslaviti euharistijsko slavlje zajedno s nama, što je kao prvi župnik bio na pomoći pri otvaranju vrtića. Hvala i vama, župniče don Anto, što ste prihvatili da kao župa budete dio ove zahvale i što cijenite rad sestara samostanske zajednice u ovoj župi.
Hvala ocima franjevcima iz samostana Guča Gora što su od samih početaka osnivanja bili podrška vrtiću.
Zahvaljujem svim svećenicima koji su dali svoj doprinos kroz sve ove godine te su danas s nama na svetoj misi zahvale.

Gospodin Zoran Matošević, roditelj djece koja su pohađala vrtić, kao predstavnik Ministarstva obrazovanja, od samih je početka pomogao pri osnivanju vrtića te svima uputio riječi o važnosti ove odgojno-obrazovne ustanove, te uz zahvalu i čestitku naglasio da je “značaj ove dječje ustanove, pored obrazovnog, pedagoškog i životnog odgoja svakako i duhovna komponenta koju ovaj vrtić pruža u punom kapacitetu i na zadovoljstvo roditelja.

Neka sve što čine sestre ovog vrtića bude na slavu Božju, pod zaštitom svetih Anđela čuvara i zajedno svi neka kliču poput blaženih Drinskih mučenica: Isuse, spasi nas!

Galerija slika:

  Novosti i događanja - Sve