s. Danijela Koprek, FDC    22.03.2018.

Proslava sv. Josipa u samostanu u Granešini

Svečanim euharistijskim slavljem koje je u samostanu sv. Josipa u Granešini 19. ožujka 2018. predslavio fra Svetozar Kraljević, gvardijan Franjevačkog samostana u Dubravi okrunjena je ovogodišnja trodnevna priprava te sama svetkovina sv. Josipa, zaštitnika samostana.

Budući da se u našoj zajednici od 19. do 28. ožujka odvija Kanonska vizitacija, slavlju su nazočile s. M. Benwenuta Kaczocha, zamjenica Vrhovne glavarice, njezina delegatkinja u Kanonskoj vizitaciji i s. Danica Sanader, vrhovna savjetnica te s. Gordana Igrec, provincijalna glavarica.

Za vrijeme euharistijskog slavlja liturgijsko pjevanje animirale su sestre iz zajednice.

Zajednica se za proslavu svoga Zaštitnika pripremala trodnevnicom koju je prigodnim nagovorima obogatio fra Svetozar Kraljević.

Fra Svetozar je tijekom trodnevne priprave isticao važnost sv. Josipa u našim životima, zajednicama i djelovanjima. Napomenuo je da u svakoj od nas „živi Josip“ a to biva vidljivo u nenametljivom, tihom služenju te u ohrabrivanju drugih. Podsjetio nas je da su u Josipovom tihom životu bile važne vjera i providnost kao i pouzdanje kojim je kretao u nepoznato vjerujući da će Bog sve okrenuti na dobro. Upravo takvo pouzdanje imala je i naša utemeljiteljica službenica Božja Majka Franziska Lechner. Utemeljiteljica je imala veliku sigurnost i povjerenje u sv. Josipa i zato je mnoge zajednice i zavode stavljala pod njegovu zaštitu. Sveti Josip nam je primjer kako u svojoj svakodnevnici čeznuti za Bogom i pouzdati se u njega. Za te darove i milosti trebamo se još više utjecati njegovu zagovoru i molitvi za nas pred Bogom.

Fra Svetozar je kroz konkretne primjere iz života istaknuo kako možemo puno naučiti od djece koja imaju veliku sigurnost u svoje očeve jer djeca znaju da ih očevi štite i čuvaju. Tako je i Majka Franziska po primjeru sv. Josipa imala sigurnost u nebeskog Oca nastojeći uvijek u svom životu prepoznavati njegov plan. Sveto pismo svjedoči o sv. Josipu kao čovjeku koji bijaše muž pravedan i poslušan i koji je pouzdavajući se u Boga štitio Isusa i Mariju. Ljubav je ponekad bolno zahtjevna, istaknuo je fra Svetozar, jer se i od Josipa tražilo njemu nemoguće stvari, ali Josip vjeruje snovima u kojima mu se Bog objavljuje i prihvaća njegov plan. Zato osluškujmo i učimo od sv. Josipa jer on djeluje iz „drugoga“ plana, ali je ipak važan u otajstvu spasenja. Sveti Josip je prava veličina u skromnosti, jednostavnosti, u služenju. Ne pitajući za cijenu, on u šutnji izvršava što mu je rečeno.

Proslavi Zaštitnika samostana u Granešini svojim prisustvom i čestitkama pridružile su se sestre iz okolnih zajednica: iz novoveškog samostana, iz zajednice koja djeluje u Zagrebačkoj katedrali te sestre na službi u Sesvetama.

  Novosti i događanja - Sve